Today.ua

Запоріжжя атакують не лише окупанти: комахи з'їли частину врожаю

З настанням весняного тепла на полях України відновилась боротьба за врожай. Одним із ворогів, який несе шкоду посівам, стала комаха.

За даними Держпродспоживслужби, у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській та Полтавській областях фіксується наявність хлібної жужелиці на полях у кількості 0,5-2 личинки на квадратний метр. Комаха пошкодила до 2,5% сходів озимої пшениці у цих регіонах.

У Запорізькій області хлібних жужелиць до трьох штук на метр квадратний посівних площ, і там шкода значно більша. Держпродспоживслужба повідомляє, що на Запоріжжі вона пошкодила до 12% сходів.

Повідомляється, що в теплі дні видно, як над озимими полями літають чорна пшенична і шведська злакові мухи, які також є шкідниками. На крайових смугах відроджуються хлібні блішки та личинки злакової попелиці.

На Дніпровщині врожаю загрожує також гусениця озимої совки.

Нагадаємо, попри війну, обстріли та міни, минулого року Україна встановила рекорд урожайності аграрних культур із гектара за всі роки незалежності.

"Погода звісно допомогла, але без героїчної роботи аграріїв ми не отримали б таких результатів", - зазначив після завершення жнив голова Мінагрополітики Микола Сольський.

2021 року Україні вперше в історії вдалося зібрати понад сто мільйонів тонн зернових та олійних культур. Зазначимо, за даними Української зернової асоціації, урожай 2024 року за даними видами сільськогосподарських культур буде на рівні 76,1 млн тонн. Це на 6,5 тонни менше, ніж торік.

2023 року українські сільгоспвиробники зібрали рекордний урожай гречки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ