Today.ua

Стали відомі надбавки до пенсії, які виплачуватимуть українцям з 1 травня

З 1 травня українці отримають деякі надбавки до пенсії автоматично. Їм не треба буде звертатись із заявою до органів Пенсійного фонду. Вони просто почнуть отримувати перераховану пенсію, в яку вже буде входити надбавка.  

Отже, українцям нагадали, на які надбавки до пенсії вони можуть розраховувати з 1 травня.

Вікова надбавка до пенсії

Її починають виплачувати громадянам із 70 років. Спочатку розмір надбавки менший. А згодом, що п'ять років вона стає вищою. Отже ця надбавка становить:

Звертатись по виплату  такої надбавки українцям не треба. Її призначають автоматично з 70 років. Але її виплачують лише тим українцям, в яких розмір пенсії не перевищує 10 340 гривень.

Надбавка за наднормовий стаж

Така надбавка платиться щомісяця пенсіонерам, які мають страховий стаж понад певну норму. Для чоловіків ця норма становить 35 років, для жінок – 30 років. Розмір щомісячної надбавки становить 1% від розміру пенсії за кожний додатковий рік стажу. Але тут є невеличке уточнення: цей 1% від пенсії не повинен перевищувати 1% від розміру прожиткового мінімуму для пенсіонерів.  

З 1 січня 2024 року ПМ для осіб непрацездатного віку становить 2361 грн. Тобто 1% від нього дорівнює 23,61 грн. Отже, навіть якщо ваша пенсія дорівнює, наприклад, 8000 грн, то за кожний додатковий рік стажу ви будете отримувати не 80 грн, а лише 23,61.

Надбавка з 65 років

Таку надбавку також починають нараховувати автоматично пенсіонерам старше 65 років. Відповідно до закону, пенсіонери, яким виповнилося 65 років, і які мають необхідний страховий стаж (30/35 років), мають отримувати пенсію, не нижчу за 40% від мінімальної зарплати. А оскільки з квітня мінімалка в Україні становить 8000 грн, то їхня пенсія автоматично зросла до 3200 грн. Це підвищення також має відбутись автоматично.

Надбавка для пенсіонерів-військовослужбовців

Її розмір становить половину прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. Тобто вона дорівнює 1180,5 грн. Таку суму їм доплачують щомісяця.

Доплата від ООН для інвалідів з дитинства і дітей з інвалідністю

Така доплата фінансується за рахунок всесвітньої продовольчої програми від ООН. В рамках цієї програми дають доплату до пенсії тим громадянам, чия пенсія не перевищує 3250 грн. У кожного ця доплата індивідуальна. Вона дорівнює різниці між сумою 3250 грн і тією щомісячною виплатою, яку отримує пенсіонер. Крім того, тут є ще одна умова. Цей пенсіонер не повинен отримувати ніяких інших соціальних доплат, а також має проживати на підконтрольній території України.

Нагадаємо, Верховна Рада знайшла додаткові підстави для припинення виплати пенсій громадянам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ