Today.ua

Боррель зробив резонансну заяву щодо участі ЄС у війні в Україні: “Європейці не вмиратимуть за Донбас...“

Європейці не братимуть безпосередньої участі у війні в Україні. Але вони мають зробити все можливе, щоб Україна не програла цієї битви. А отже, допомога нашій країні від ЄС має бути максимальною.

Таку заяву зробив Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель на конференції Всесвітнього економічного форуму у неділю, 28 квітня.

Жозеп Боррель вважає, що війна в Україні триватиме ще довго, можливо, кілька років. Щонайменше – вона продовжиться до виборів у США, які відбудуться восени цього року. Але є велика ймовірність, що й після виборів військові дії не припиняться. Путін не відступиться від своєї мети. Водночас і Україна не має наміру віддавати свої території. Отже, битва триватиме.

Тому Європа повинна й надалі надавати Україні всіляку підтримку – як грошима, так і зброєю.

"Якщо вже ми зобов'язалися на початку конфлікту підтримувати Україну, то повинні продовжувати підтримку доти, доки вони не зможуть чинити опір і доки Путін не вирішить зупинити війну", – заявив Боррель.

Водночас Жозеп Боррель визнає, що залученість США  в європейське життя слабне. У Сполучених Штатів зараз є чимало внутрішніх проблем, які потрібно нагально вирішувати. Отже, Європа має у питаннях своєї безпеки більше покладатися на себе. У цьому контексті допомога Україні важлива, як ніколи. Адже нині саме Україна боронить європейські кордони та мирний сон жителів ЄС.

"Ми паралельно повинні продовжувати підтримувати народ України. Європейці не вмиратимуть за Донбас, але ми можемо допомогти українцям не вмирати за нього", – заявив очільник європейської дипломатії.

Він також зауважив, що Путін, очевидно, не скоро зречеться своїх планів в Україні. Отже Європі треба налаштуватись на тривале протистояння і тривалу допомогу Україні.

Нагадаємо, задовго до повномасштабної війни, під час свого візиту в Україну у 2020 році, Жозеп Боррель заявив Володимиру Зеленському, що ЄС не благодійна організація і не банкомат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ