Today.ua

З початку війни в Україні зникли безвісти десятки тисяч людей, – омбудсмен

В Україні налічують майже 37 тисяч зниклих безвісти людей. Хтось із них згодом знаходиться, а чиясь доля так і залишається нез'ясованою.

Таку цифру повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

З початком повномасштабної війни в Україні проблема зникнення людей стала надзвичайно гострою. На сьогодні в Україні налічується майже 37 тисяч осіб, які офіційно вважаються зниклими  безвісти. Причому в цьому списку – не лише військові, але й немало цивільних людей, включаючи й дітей.

"РФ викрадає цивільних ще з 2014 року. Ситуація значно загострилася після повномасштабного вторгнення. Цивільні піддаються різним формам насилля", – повідомляє Дмитро Лубінець.

Доля зниклих людей більшою частиною невідома. Не виключено, що багато хто з них знаходиться в російському полоні. Причому окупанти утримують у неволі не лише військових, але й цивільних громадян. Зараз вдалося повернути додому 147 цивільних громадян, що бути в полоні. Але це - крапля в морі.

"Ми робимо все можливе, щоб зрушити питання повернення цивільних із точки нуль. Зокрема, це у фокусі роботи Офісу Омбудсмана та одне із завдань пункту 4 Формули миру. Окрім цього, за ініціативи нашої інституції Україна створила Міжнародну платформу за звільнення незаконно затриманих РФ цивільних осіб", – каже омбудсмен.

Він також повідомив, що Україна висловила ідею створення гуманітарного коридора, яким би можна було евакуювати цивільне населення. Про це, зокрема, була розмова із Туреччиною.

 Нагадаємо, у Польщі зробили нову заяву щодо відправки ухилянтів на батьківщину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ