Today.ua

Зеленський підписав закон про мобілізацію: названо основні зміни

Затверджений Верховною Радою закон про мобілізацію підписано президентом. Він набуде чинності за 30 днів.

Український парламент розглянув понад 4 тисячі поправок до закону про мобілізацію, які надійшли після першого читання. 11 квітня народні депутати ухвалили новий закон. Його підписав речник Верховної Ради Руслан Стефанчук і направив на затвердження Володимиру Зеленському. Сьогодні президент поставив під ним свій підпис.

Законом передбачається заміна строкової служби на базову військову службу. Військову підготовку громадяни проходитимуть п'ять місяців у мирний час, три – у воєнний. Для українців молодше 24 років запроваджено можливість обрати час служби. Це зроблено для тих, хто не хоче переривати навчання у виші.

Оновити військово-облікові дані тепер можна буде не лише у ТЦК, а й у ЦНАПі чи онлайн. Для цього обіцяють запустити спеціальний електронний кабінет.

Військовослужбовці, які отримали інвалідність або повернулися з полону, зможуть демобілізуватися із ЗСУ, якщо виявлять таке бажання. Громадяни, які отримали ІІ або ІІІ групу інвалідності після початку повномасштабного вторгнення армії РФ, повинні повторно пройти військово-лікарську комісію. Це стосується і тих українців, які раніше набули статусу обмежено придатних до військової служби.

Усі чоловіки віком 25-60 років зобов'язані мати при собі документ військового обліку та пред'являти його співробітникам ТЦК, поліції або прикордонникам на першу вимогу. Співробітники силових структур мають право фіксувати цей процес на відео.

Для ухилянтів закон запроваджує судове обмеження на користування транспортним засобом.

Нагадаємо, Міноборони України вирішило мотивувати громадян вступити до Сил оборони країни пільгами при придбанні квартир та одноразовою виплатою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ