Today.ua

США купують у Казахстану радянські літаки: стало відомо, навіщо

Днями з'явилась новина, що США закуповують У Казахстану радянські літаки. Йдеться про понад 80 літаків, до переліку яких, зокрема, увійшли МіГ-27, МіГ-29 і Су-24. Стало відомо, навіщо Сполученим Штатам застаріла техніка.

Як повідомляє видання Kyiv Post із посиланням на українські та російські джерела, придбані США літаки перебувають у непридатному стані. Збройні сили Казахстану за певний період оновили застарілий військовий авіапарк. Зокрема, Казахстан закупив російські багатоцільові літаки Су-30СМ. Водночас, як відомо, країна також веде перемовини щодо придбання деяких західних аналогів.

Отож у жовтні 2023 року Астана виставила на аукціон 117 винищувачів і бомбардувальників радянського зразка. Серед них присутні перехоплювачі МіГ-31, винищувачі-бомбардувальники МіГ-27, винищувачі МіГ-29 і бомбардувальники Су-24 виробництва 1970-х і 1980-х років. Такий авіапарк уряд Казахстану оцінив в один мільярд тенге (1,5 мільйона доларів).

Також слід зауважити, що низьку вартість літаків обумовлено їхньою непридатністю. А відновлення та модернізація є економічно недоцільними. Принаймні, саме це зазначалось у пропозиції про продаж.

“Попри це, російсько-англомовний новинний сайт Reporter.RU та український Telegram-канал Insider UA повідомляли, що США нещодавно придбали 81 літак через офшори. Серед переданих за схемою літаків були МіГ-27, МіГ-29 і Су-24”, - повідомляють автори публікації.

Причина такої дивної покупки США достеменно не відома. Однак існують небезпідставні чутки, що ці літаки з часом отримає Україна. Адже всі типи придбаних літаків є на озброєнні ЗСУ. Ймовірно, техніка піде на запчастини або ж її використовуватимуть як муляжі на українських військових аеродромах.

Щоправда представники Казахстану спростовують інформація що авіапарк було придбано для ЗСУ. Водночас жодних коментарів з боку України та Сполучених Штатів з приводу таких чуток не було.

Нагадаємо, у Пентагоні повідомили, що США давно поставили Україні ракети великої дальності ATACMS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ