Today.ua

В Україні запроваджують новий вид оренди житла: які зміни чекають на орендарів

В Україні незабаром з'явиться новий вид оренди житла. Вона буде значно дешевша, ніж та, що є на ринку зараз. І відповідно, вона буде доступніша для незаможних верств населення. Однак така оренда буде доступна не всім.

Про це, зокрема, йдеться в новому законопроекті "Про доступне житло", який зараз розглядають у Верховній Раді.

Законопроектом передбачено запровадження так званої соціальної оренди. По суті це та сама оренда житла. Однак орендоване житло належатиме не приватним особам, а комунальному фонду місцевої громади. Винаймати таке житло буде значно дешевше, ніж у приватників. А гроші за його оренду, відповідно, будуть надходити на рахунок місцевої громади.

Такий вид оренди насамперед розрахований на внутрішніх переселенців. Адже на сьогодні в Україні налічується близько 5 мільйонів ВПО. Звісно, хтось із них вже непогано влаштувався на новому місці. А деякі навіть зуміли продовжити або започаткувати новий бізнес.

Однак більшість переселенців не мають великих статків. Війна змусила їх покинути свої домівки із мінімальним скарбом. Більшість із них вже знайшли собі роботу. Однак зарплати у них невисокі, і винаймати за них житло дуже дорого, а подекуди й неможливо.

Так, відповідно до підрахунків міжнародного сервісу Numbeo, в Україні середня вартість оренди квартири, причому у віддаленому від центру мікрорайоні, становить 9 тис. грн. Водночас, від середньої зарплати після сплати всіх податків залишається 15,2 тис. грн. Таким чином, за орендовану квартиру доводиться віддавати 69% від заробленого. І лише решта 31% залишається людям на прожиття.

В Європі оренда житла, звісно, набагато дорожча. Але там і зарплата значно вища. У підсумку виходить, що, наприклад, середній німець платить за винайм житла чверть від свого заробітку. Тобто на прожиття йому залишається ще три чверті зарплати, а не менше однієї третини, як у нас.

Звісно, що запровадження соціальної оренди кардинально проблеми не вирішить. Але послабити ціновий тиск на орендарів, причому не тільки із числа ВПО, цілком можливо.

Річ у тім, що переселенці, які масово осіли переважно у містах на заході України, різко підвищили там орендну плату за житло. Наприклад, у Львові з початку повномасштабної війни власники житла підняли ціни для орендарів на 60%. Отже, якщо дати змогу переселенцям орендувати соціальне житло, то для решти винаймачів власники будуть змушені знизити ціни.

До речі, саме у Львові мають намір побудувати першу соціальну багатоповерхівку. Там зможуть оселитися 700 сімей переселенців. Гроші на побудову такого житла (19,5 млн євро) виділила Єврокомісія.

Водночас у деяких містах уже прикидають, як можна перепрофілювати під соціальне житло закинуті, але ще досить міцні будівлі. На їхній ремонт потрібно буде значно менше коштів. Адже там вже є і стіни, стеля, і навіть підведені комунікації.

Нагадаємо, водночас у Києві останнім часом різко подешевшала оренда квартир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ