Today.ua

Дехто з українців може втратити частину своєї пенсії: що треба зробити, щоб не позбутися виплат

За деяких обставин українські пенсіонери можуть втратити частину своєї пенсії. У Пенсійному фонді нагадали, як запобігти  цьому.

В житті кожної людини трапляються зміни. Проте про деякі з них слід повідомляти Пенсійний фонд. В іншому випадку, держава може вирахувати частину пенсійної виплати.

До прикладу, нерідко українські пенсіонери працевлаштовуються на роботу або навіть започатковують власну справу. Проте, відповідно до положень Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", громадянин зобов'язаний повідомити фахівців ПФУ про такі зміни власного статусу.

Адже в деяких випадках громадянин тимчасово втрачає право на отримання пенсії, якщо він знову працевлаштувався. Та навіть якщо пенсію за ним залишать, то її перерахунок у працюючих та непрацюючих пенсіонерів відбувається за різними алгоритмами. 

На те, щоб повідомити про своє працевлаштування, у пенсіонера є лише 10 днів з моменту виходу на роботу або набуття статусу підприємця.

Також варто зважати, що відомості про відновлення пенсіонером  трудової діяльності можуть бути відсутніми у Реєстрі застрахованих осіб. У таких випадках співробітникам Пенсійного фонду знадобляться документи, які підтверджують зайнятість громадянина.

Однак зовсім не обов'язково після таких змін у житті прямувати до відділення ПФУ. Повідомити Пенсійний фонд про новий статус можна і дистанційно. Для цього слід зайти в особистий кабінет на веб-порталі ПФУ. Щоб увійти до власного облікового профілю, треба скористатись кваліфікованим електронним підписом (КЕП).

Якщо ж пенсіонер ігнорує таку вимогу чинного законодавства, то врешті-решт може втратити частину пенсії. Адже, рано чи пізно, фахівці ПФУ дізнаються про трудову діяльність громадянина через державні реєстри загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також фізичних чи юридичних осіб-підприємців.

Співробітники Пенсійного фонду запропонують йому добровільно повернути протиправно отримані гроші. Якщо ж пенсіонер відмовиться у такий спосіб вирішити конфліктну ситуацію, то з його пенсії вже примусово вираховуватимуть кошти. Проте варто зазначити, що сума таких  відрахувань не перевищуватиме 20% від суми виплат, які він отримує.

Нагадаємо, українцям радять відмовитись від пенсії у 60 років і продовжувати працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ