Today.ua

В Україні починає діяти заборона на вилов риби

В Україні з 1 квітня вступає в силу заборона на вилов риби та інших водних біоресурсів. Риболовля буде заборонена на всіх водоймах країни за винятком окремих. Терміни, упродовж яких діятиме заборона, можуть бути різними.

Про це йдеться у повідомленні Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Заборона на вилов риби пов'язана із початком нересту. У цей період, коли риба розмножується, в неї приглушений інстинкт самозбереження, і вона може стати легкою здобиччю браконьєрів. Водночас саме від якості нересту в подальшому залежатиме якість і кількість природних біоресурсів. Іншими словами, що менше рибі заважатимуть нереститись, тим більше згодом її буде у водоймах.

"Потужний природний інстинкт нересту стає у риб головним, він приглушує рефлекси самозбереження. У цей час риба може стати легкою здобиччю для браконьєрів. Сьогодні, в умовах війни, коли російські окупанти і так повсюдно знищують життя наших рибних популяцій, дуже важливо надати рибі можливість спокійно віднереститися. Тому закликаю усіх відповідально ставитися до нерестуючої риби та дотримуватися встановлених обмежень", - звернувся до любителів риболовлі т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Водночас у Держрибагентстві звертають увагу, що заборона на вилов риби не скрізь вступає в дію з 1 квітня. Подекуди вона розпочне діяти трохи пізніше. Наприклад, на Дніпровському водосховищі заборона стартує з 5 квітня, а на Київському, Канівському, Кременчуцькому та Кам'янському – з 8 квітня. 

Докладніше про тривалість заборони на вилов риби у кожному регіоні можна дізнатися із посилань на сайті Держрибагентства.

Заборона діятиме як для рибалок-любителів, так і для тих, хто займається промисловим виловом риби. Вона також поширюється і на любителів підводного полювання.

У цей період також заборонено пересування річками транспортними засобами або моторними суднами за винятком суден рибоохоронної служби.

Потенційним порушникам закону нагадують, що за несанкціонований вилов риби та недотримання заборон у нерестовий період передбачено чималі штрафи. А в окремих випадках може настати й кримінальна відповідальність.

Водночас заборона на вилов риби не буде абсолютною. Рибалити можна буде з берега однією вудкою або спінінгом, які мають не більше двох гачків або одну штучну приманку.

Нагадаємо, з початком Великого посту ціни на рибу в українських супермаркетах зірвалися з прив'язі. Отже, вилов кількох карасів на два гачки не буде зайвим для любителів рибних страв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ