Today.ua

Стало відомо, чи зміняться тарифи на комунальні послуги в Україні з 1 травня

В Україні часто кажуть про необхідність підвищити тарифи на комунальні послуги для населення. Але чи доведеться українцям платити більше в останній весняний місяць?

У травні 2024 року в Україні не планується збільшення вартості послуг ЖКГ. Так, у країні все ще діє мораторій на підвищення тарифу на газ, теплопостачання та гарячу воду, а нещодавно були прийняті рішення і щодо цін на інші види комунальних послуг.

Так стало відомо, що "Нафтогаз" продовжив дію тарифу "Фіксований", термін якого спливає 30 квітня, ще на один рік. Як зазначив генеральний директор Групи Олексій Чернишов, компанія діє у національних інтересах, тому в умовах війни має підтримати українців.

У зв'язку з цим у травні 2024 року продовжуватиме діяти фіксована ціна на газ для населення. Тариф для українців становитиме 7,96 гривні за один куб. І він не побільшає до 30 квітня наступного року.

Щодо електроенергії, то Кабінет міністрів продовжив пільгову ціну до 31 травня. Тому тариф залишиться тим самим – 2,64 гривні за кіловат. Водночас, деякі українці можуть платити вдвічі менше. Це стосується тих, хто користується двозонними лічильниками. Для них у нічний час (з 23:00 до 07:00) тариф становить 1,23 гривні за кіловат.

Ціни на воду також не зміняться, незважаючи на те, що НКРЕКУ неодноразово намагалася збільшити тарифи на цей вид комунальних послуг. Однак у кожному регіоні вартість води різна, оскільки залежить одразу від кількох факторів: вартість електроенергії, доступ до водних ресурсів, ціни на реагенти та інші.

Нагадаємо, що з 1 травня тариф на воду все ж таки зросте для мешканців двох міст України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ