Today.ua

Названо тариф на електроенергію з 1 травня

В Україні продовжуються атаки на енергетичну систему – російські окупанти регулярно обстрілюють об'єкти критичної інфраструктури. Стало відомо, яким буде тариф на електроенергію у травні.

Побутові споживачі побоюються подорожчання електроенергії, яке активно обговорюють у суспільстві. Як відомо, масовані ракетні атаки з боку росіян призвели до того, що уряд змушений був підвищити тарифи на світло з 1 червня 2023 року – до 2,64 грн/кВт-год.

Стало відомо, що вартість кіловат-години у травні не змінюватиметься й залишиться на вказаному рівні.

Що буде з тарифом на електроенергію найближчим часом

Влада України визнає той факт, що в останні кілька тижнів ситуація погіршилася. Значна частина генерації електроенергії пішла. В уряді розглядають можливість підвищення тарифів на світ, але таке рішення у квітні не ухвалять.

Кабмін може повернутись до обговорення цього питання пізніше, тому що на дію мораторію на подорожчання послуг ЖКГ не поширюється на електроенергію. Як відомо, заборонено підвищувати ціни на газ, опалення та гарячу воду.

Є інформація, що з 1 травня спливає термін дії PSO. Це покладання особливих обов'язків на постачальників енергоресурсів. Тому чиновники мають можливість переглянути тарифікацію на світло для населення.

Як відомо, до 1 червня 2023 року електроенергію продавали за диференційованим тарифом – залежно від обсягу споживання. Якщо українець використав до 250 кВт-год на місяць, він платив по 1,44 грн. А за перевищення ліміту – по 1,68 грн/кВт-год.

Депутат Андрій Герус, який очолює Комітет Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг, прогнозує незначне подорожчання комунальної послуги. Він вважає, що тариф не підвищуватиметься до ринкового рівня, тому що він досить високий. Народний обранець наголосив, що такий діє для промислових споживачів.

Нагадаємо, що для однієї категорії українців тариф на електроенергію підвищили вдвічі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ