Today.ua

Україна вразила російський корабель у Криму модернізованою ракетою “Нептун“

Україна знищила третину Чорноморського флоту Росії. Виявилося, що один з останніх успішних ударів було завдано ракетою "Нептун" українського виробництва.

24 березня у Севастопольській бухті було пошкоджено ракетним ударом великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський". Нагадаємо, це український корабель, який росіяни привласнили після анексії Криму у 2014 році.

Як виявилось, удар по ВДК наносився українською ракетою "Нептун". Військовий експерт Олег Катков повідомив, що раніше ракети цього типу не могли виконувати такі функції, оскільки спочатку створювалися для іншого.

"Якщо брати версію "Нептуна" 2021 року, то було відомо, що його радіолокаційна головка самонаведення може вирізняти лише групи цілей. Тобто це класична протикорабельна ракета, яка має уражати кораблі, які перебувають у морі. Тоді можливо було запрограмувати ракету на ураження великого, маленького або середнього типу корабля", – розповів Катков.

Однак точкова поразка корабля, що знаходиться в гавані, - зовсім інша справа. Військовий експерт припустив, що нашим конструкторам вдалося вдосконалити "Нептун" для виконання таких завдань.

Також він вважає, що збільшилася дальність ураження цієї ракети.

""Нептун" зміг уразити ціль, яка перебувала біля причалу в бухті Севастополя і є найбільш захищеним об'єктом з точки зору ППО РФ. Тобто можемо говорити про те, що "Нептун" був глобально модернізований. Вочевидь, дальність модернізованої ракети "Нептун" стала дещо більшою за офіційно оголошену у 2021 році", – вважає Олег Катков.

Нагадаємо, крім ВДК "Костянтин Ольшанський" Силам оборони України вдалося 24 березня вразити розвідувальний корабель "Іван Хурс". На день раніше були вражені десантні кораблі "Ямал" та "Азов".

14 лютого біля берегів Алупки було потоплено російський великий десантний корабель "Цезар Куніков".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ