Today.ua

Яким буде курс долара в Україні у травні: банкір озвучив прогноз

Встановивши раніше серію рекордів, цього тижня курс долара дещо знизився. Банкір розповів, чи є передумови для його подальшого падіння.

У травні на курс американської валюти впливатимуть кілька факторів, заявив начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий. Одним із ключових залишиться стратегія Нацбанку щодо регулювання валютного ринку.

"По-перше, мова йде, що режим "керованої гнучкості" продовжить діяти та відповідно функціонуватиме "система" валютних змін: вони будуть несуттєвими, але подекуди різноспрямованими. Крім того, як це було й у квітні, тижневі відхилення від понеділкового курсу не перевищать 2% (до 0,8 грн) при допустимих 5%", – вважає Тарас Лісовий.

На його думку, НБУ продовжить курс на лібералізацію ринку. Тобто знижуватиме свій вплив на курс валют при торгах на міжбанку. Цей показник, своєю чергою, позначиться на вартості долара на готівковому ринку.

Однак, повністю від політики валютних інтервенцій регулятор не відмовиться. Вони збільшуватимуться чи зменшуватимуться залежно від позицій національної валюти.

Враховуючи все це, Тарас Лісовий прогнозує такі валютні коридори:

Щоденні коливання курсів у банках та обмінних пунктах можуть досягати 0,5 грн.

Банкір також зазначив, що у великі свята громадяни активно обмінюють валюту, щоб багатше накрити стіл до приходу гостей. Великдень, який православні відзначають наступної неділі, не стане винятком.

"Ми не виключаємо, що у першу декаду травня курсові показники можуть дещо знизитися - в межах 2% (до 0,8 грн). Однак це буде тимчасовим явищем: після свята валютний ринок добере те, що об’єктивно втратить", - зазначив експерт фінансового. ринку.

Зазначимо, що у НБУ нещодавно нагадали, скільки доларів українці можуть купити в обмінниках. Про це ми писали у нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ