Today.ua

Іспанія зміцнить українську протиповітряну оборону ракетами для Patriot

Іспанія, як і Греція, відмовилася передати Україні систему Patriot. Натомість у Мадриді пообіцяли поставити ракети для цих комплексів ППО.

Дві системи Patriot Україна розраховувала отримати з Південної Європи. Кілька днів тому стало відомо, що Євросоюз і НАТО чинять тиск на Грецію та Іспанію, переконуючи їх поставити дані системи ППО до нашої країни.

Декілька днів сторони шукали компроміс, однак так його і не досягли. Іспанія, як і Греція, повідомила, що систему Patriot не передасть, але пообіцяла "невелику кількість ракет" для цих комплексів ППО в Україні.

У Міністерстві оборони Іспанії заявили, що Patriot чудово себе зарекомендували як у російсько-українській війні, так і у конфліктах на Близькому Сході. Їх назвали "єдино ефективними у разі ракетної атаки". Звідки країна НАТО Іспанія чекає нападу з повітря в оборонному відомстві не уточнили.

Зазначимо, що в Іспанії на озброєнні знаходяться три системи Patriot. Одна з них зараз розміщена на турецько-сирійському кордоні, ймовірно, в рамках домовленостей про колективну безпеку блоку НАТО.

Дві інші знаходяться на Піренейському півострові. Вони розміщені у Валенсії та, зокрема, використовуються для навчання українських військових роботі з американськими комплексами протиповітряної оборони.

Кількість ракет для комплексів Patriot, які Іспанія обіцяє передати Україні, буде справді невеликою. Місцева преса повідомляє, що їх в іспанських військових лише близько 50 одиниць.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на початку тижня повідомив, що досягнуто домовленості про постачання щонайменше чотирьох систем Patriot в Україну. Які країни готові надати їх, він не уточнив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ