Today.ua

Названо країни ЄС, які відправлять представників на інавгурацію Путіна

На інавгурацію Володимира Путіна мають намір відправити своїх представників шість країн Європейського Союзу. Це відбудеться попри рішення Європарламенту щодо невизнання виборів президента Росії.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 18 квітня оголосила, що не визнає легітимність президента РФ Володимира Путіна та закликала всі країни-члени організації діяти відповідно. Рішення ПАРЄ, нагадаємо, мають виключно рекомендаційний характер.

25 квітня аналогічну резолюцію ухвалив Європарламент. Це також не є обов'язковим для виконання, проте манкувати рішеннями європейського законодавчого органу державам Євросоюзу є дещо складнішим. Його представники обираються на виборах, а отже, відображають позицію електорату.

Однак шість європейських держав, за даними видання Reuters, доручать своїм послам взяти участь в інавгураційних заходах у Москві:

Цікаво, що Париж відправляє свого представника, попри вкрай жорстку риторику щодо російської агресії в Україні президента Емманюеля Макрона. А Австрія, яка є найбільшим покупцем російського газу в Європі, не стала цього робити.

Позицію США з цього питання прокоментували у Державному департаменті.

"У нас не буде представника на його інавгурації. Висновки робіть самі. Ми, звичайно, не вважаємо ці вибори вільними та чесними, але він (Путін – ред.) – президент Росії і збирається залишатися на цій посаді надалі", – заявив представник Держдепа Метью Міллер.

Інавгурація Володимира Путіна пройде сьогодні, 7 травня.

Нагадаємо, минулого тижня прессекретар Президента України Сергій Никифоров повідомив, що документ, який вироблять учасники Саміту світу, буде передано президенту РФ Володимиру Путіну. Цей форум у середині червня прийме Швейцарія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ