Today.ua

В Україні впала ціна на землю сільськогосподарського призначення

Під кінець літа, після сезонного літнього затишшя, в Україні дещо пожвавився ринок землі сільськогосподарського призначення. Угод про купівлю-продаж у серпні стало більше, і загальна площа землі, за якою було укладено угоди, також дещо зросла. А от середня ціна на землю трохи знизилась.

Загалом же, у серпні перебувало в обігу близько 1% від усіх сільгосподарських земель України. Про це стало відомо з аналітичного огляду, який підготували експерти Агроцентру за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.

Отже, в серпні, порівняно із червнем-липнем продаж землі в Україні дещо пожвавився. Втім, у цьому немає нічого дивного, адже літнє затишшя на ринку – це сезонне явище. А ближче до осені операцій на земельному ринку традиційно стає більше.

Загалом від початку функціонування земельного ринку в Україні було здійснено 165,7 тис. угод купівлі-продажу, в ході яких змінились власники 365,6 тис. га орної землі.

Наразі загальна площа земель, що перебувають в обігу на ринку, становить 1,06% від усієї сільськогосподарської землі на підконтрольній території або 0,9% від усієї орної землі в кордонах України 1991 року.

Ціна землі в серпні дещо знизилась порівняно до липневої: із 38,7 тис. грн/га до 38,34 тис. грн/га. Водночас, ціни на оренду землі у серпні, навпаки, зросли на 23% порівняно з липнем: 8,4 тис. грн/га порівняно з 6,8 тис. грн.

Цьогоріч зросли також податкові надходження до місцевих бюджетів від продажу землі. Їхній приріст становить 6%. Втім, це все одно нижче від середнього приросту усіх податкових надходжень, який становить 22%.

Загалом земельні угоди в середньому становлять десяту частину всіх бюджетних надходжень місцевих громад. Щоправда, в деяких регіонах прибуток від земельних угод значно вищий.

Нагадаємо, експерти прогнозують в Україні розорення дрібних фермерів та масову скупку землі великими агрохолдингами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ