Today.ua

В уряді визнали намір підвищити тариф на світло

В українському уряді визнали факт обговорення підвищення тарифу на світло. Незрозумілим залишається лише те, коли й на скільки його буде збільшено.

Заступник міністра енергетики України Світлана Грінчук підтвердила, що її відомство вже обговорює підвищення тарифу на електроенергію для побутових споживачів.

"Ми обговорюємо, в тому числі підвищення тарифів. Ми аналізуємо всі доступні нам фінансові ресурси, у тому числі допомогу від наших партнерів, яка надається, яка задекларована ними й що буде надана найближчим часом. Аналізуємо можливості наших енергетичних підприємств, у тому числі обговорюємо можливість підвищення тарифу", – сказала Світлана Грінчук.

Вона підтвердила, що в енергосистемі України є значний дефіцит, спровокований російськими обстрілами. Протягом опалювального сезону він стане ще більшим.

Підприємствам необхідні додаткові кошти, щоб відновити чи відремонтувати пошкоджені енергооб'єкти. Підвищення тарифу може стати обов'язковою умовою для нормального проходження зими, але в уряді шукають й інші рішення, зазначає Грінчук.

"Зараз, на жаль, з тими пошкодженнями, які є, прогнозується значний дефіцит протягом наступного опалювального сезону. Тоді можуть бути відключення і побутових споживачів. Ми намагаємося шукати і впроваджувати рішення, які пом'якшать ці наслідки взимку", – додала Грінчук.

Нагадаємо, західні партнери надають Україні колосальні кошти на відновлення пошкодженої енергетики. Міненерго повідомляло, що у створеному для акумулювання цієї допомоги Фонді підтримки енергетики України вже перебуває понад 430 млн євро.

Міністр енергетики Герман Галущенко раніше заявляв, що збитки від російських атак перевищили 1 млрд доларів. В цьому випадку однією західною допомогою обійтися не вдасться, і тариф доведеться підвищити.

Депутат Верховної Ради Олексій Кучеренко напередодні заявив, що тариф може бути підвищений до 4 грн за кіловат уже з 1 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ