Today.ua

Міністр юстиції назвав кількість доступних для мобілізації засуджених

Міністр юстиції Денис Малюська назвав кількість засуджених громадян України, яких можна мобілізувати до армії. Закон, який це дозволяє, 8 травня ухвалила Верховна Рада.

Глава Мін'юсту зазначив, що підтримує рішення українського парламенту дозволити мобілізацію громадян, які відбувають покарання у системі виправних установ. Денис Малюська не приховує, що користь від цього буде і його відомству, оскільки пенітенціарні установи в Україні переповнені.

"Тому це велика проблема. Не в останню чергу я дуже агітую за мобілізацію ув’язнених і засуджених через те, щоб, зокрема, не порушувати нормативи за кількістю людей на певну площу", - зазначив міністр юстиції.

Денис Малюська назвав кількість українських засуджених та ув'язнених, яких теоретично можна призвати до війська, якщо вони викажуть таке бажання. Нагадаємо, згідно із законом, мобілізація ув'язнених відбувається в Україні на добровільній основі.

Втім, голова Мін'юсту одразу обмовився, що йдеться про приблизну цифру.

"Так, 10-20 тисяч. Точно не більше. Але знову ж таки, питання в підходах. Я говорю цифри абсолютно не прораховані, тому що залежно від кожного сценарію кількість буде різна", - заявив Денис Малюська.

Нагадаємо, 8 травня український парламент ухвалив законопроєкт №11079-1. Він дозволяє мобілізацію громадян, засуджених за неважкими статтями кримінального кодексу. Навіть за добровільного бажання вступити до лав Сил оборони України не зможуть громадяни, які відбувають покарання за деякими особливо тяжкими статтями Кримінального кодексу.

Зазначимо також, що з нашими військовими, окрім своїх безпосередніх командирів, мобілізовані не служитимуть. З них створять окремі підрозділи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ