Today.ua

Австралія передасть Україні ПЗРК RBS 70 NG, які стріляють на 9000 метрів

Австралія в рамках нового пакету військової допомоги на 100 млн доларів передасть Україні переносні зенітно-ракетні комплекси RBS 70 NG. Про це під час візиту до нашої країни повідомив австралійський міністр оборони Річард Марлз.

За його словами, у новому пакеті військової допомоги Україні від Австралії будуть не лише ПЗРК RBS 70 NG та ракети до них. Австралійська сторона передасть Києву також безпілотники, електрогенератори, надувні човни, шоломи, черевики тощо.

Скільки Австралія планує передати Україні переносних зенітно-ракетних комплексів RBS 70 NG – не уточнюється. Також не відомо, коли ВСУ їх отримає. Але ці ПЗРК дуже знадобляться українським солдатам для боротьби з повітряними цілями, що низько летять, на надмалих дистанціях, наприклад, з дронами-камікадзе "Герань"/"Шахед".

Що це за RBS 70 NG? Які його основні тактико-технічні показники? Навіщо він призначений?

RBS 70 NG – це переносний зенітно-ракетний комплекс надмалої дальності, розроблений у 2011 році шведською компанією Saab Bofors Dynamics. Фактично це модернізований варіант ПЗРК RBS 70, який армія Швеції прийняла на озброення в 1977 році.

ПЗРК RBS 70 NG призначений для знищення літаків, гелікоптерів, безпілотних літальних апаратів на надмалій дистанції. Максимальна дистанція стрілянини ракетами BOLIDE сягає 8000-9000 метрів. Максимальна стеля стрілянини – 5000 метрів.

Версія RBS 70 NG від стандартного RBS 70 відрізняється, наприклад, покращеною системою наведення, інтеграцією ракет з тепловізійною камерою, функцією автоматичного супроводу цілі. Крім того, операторів на цей ПЗРК вчити простіше та швидше.

RBS 70 NG вважається переносним зенітно-ракетним комплексом. Але для його перенесення потрібно кілька людей. Тим більше, що потрібний запас ракет. Тому зазвичай бойовий розрахунок використовує транспортний засіб. Це також підвищує мобільність.

Для RBS 70 NG потрібні радари, щоб виявляти повітряні цілі. Чи увійдуть вони до нового пакету військової допомоги від Австралії - Річард Марлз не сказав. Це можуть бути, наприклад, радари Giraffe AMB або чеські Revisor. РЛС ReVISOR використовують для виявлення та супроводу повітряних цілей на дистанції до 30 км.

На озброєнні ЗСУ вже є RBS 70 NG. Щоправда, скільки – не відомо. Також цей ПЗРК використовують армії Аргентини, Бразилії, Чехії, Швеції та Норвегії.

Нагадаємо, раніше ми розповіли про те, що українські солдати збивають дрони із югославських зенітних гармат Zastava.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ