Today.ua

В Україні стрімко подорожчала земля: ділянки масово скуповують агрохолдинги

В Україні стрімко подорожчали земельні ділянки. Це пов'язано з тим, що юридичні особи з початку 2024 року отримали доступ до ринку землі. Це спричинило стрибок цін, яким незадоволені аграрії.

Нинішнього року у нашій країні стартував другий етап гучної земельної реформи. Тепер на ринок вийшли юридичні особи, а максимальний розмір ділянки, яка може перебувати у власності однієї особи, збільшили у 100 разів. Так, раніше це було 100 га, а тепер уже 10 000 га.

Допуск юросіб на ринок землі вже позначився на ринковій ситуації. Як повідомили у KSE Агроцентр, на початку 2024 року вартість землі збільшилася на 13,3% - до середніх 41,6 тисячі гривень за гектар. Це найбільше підвищення ціни за весь період роботи ринку землі в Україні з липня 2021 року.

Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер повідомив, що після значного подорожчання у січні вартість не знизилася й у лютому залишилася на колишньому рівні. Це свідчить про те, що на ринку відбулися системні зміни, пов'язані з приходом на нього юридичних осіб. Площа землі, що перебуває в обігу, зросла на 50-60% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За словами аналітика, частина угод купівлі-продажу земельних ділянок, які укладаються юридичними особами, швидко зростає. У січні вони займали близько 10% загальної кількості, а у лютому – вже 15-16%. Це непокоїть дрібних аграріїв. Вони побоюються, що найближчим часом усю землю скуплять великі агрохолдинги.

Процес може активізуватись після завершення бойових дій в країні.

"Великі підприємства, які мають значні фінансові ресурси, зможуть досить швидко зайти на ринок. Водночас малий і середній бізнес перебуватиме у глибокій кризі, для виходу з якої йому можуть знадобитися роки", - цитує заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука "Апостроф". .

Раніше стало відомо про визволення пенсіонерів від земельного податку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ