Today.ua

Українцям можуть блискавично підвищити тарифи на комуналку, - Bloomberg

Українцям можуть несподівано підвищити тарифи на комуналку. Такий варіант можливий, якщо США не дадуть нашій країні обіцяної допомоги. Тоді українському уряду доведеться привести в дію план Б, який містить, у тому числі, підвищення вартості комунальних послуг.

Про це повідомило видання Bloomberg.

Якщо американські конгресмени не дійдуть згоди із виділенням допомоги Україні, то опиниться під загрозою і кредит МВФ. Адже Міжнародний валютний фонд може відмовити Україні в кредитуванні через те, що немає впевненості, що Україна зможе обслуговувати свої борги.

Тобто, українському уряду треба переконати МВФ, що ми зможемо дати раду своїм боргам і без допомоги від США. На такий, несприятливий, випадок Кабмін підготував план Б, який одночасно поєднуватиме збільшення бюджетних надходжень і скорочення бюджетних видатків.

  

Один зі способів заощадження бюджетних грошей – зменшення дотацій комунальному сектору. А це можливо лише в одному випадку – якщо тарифи будуть вищими і покриватимуть більшу частину реальної собівартості комунальних послуг. Отже, за несприятливого сценарію українцям можуть блискавично підвищити тарифи на комуналку. 

Нагадаємо, крім цього до плану Б також входять підвищення податків, збільшення обсягу продажу облігацій державної позики та скорочення соціальних видатків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ