Today.ua

Українці можуть не виплачувати кредит банку: кому та на яких умовах анулюють борги

В Україні банки можуть списати кредит клієнта під час війни. Однак для цього є кілька умов.

В ефірі телеканалу "Ми – Україна" повідомили, що українцям можуть списати банківський кредит, який узятий ще до початку повномасштабної війни. Однак це стосується лише позики на придбання житла, яке в результаті було знищено і причиною цього стали бойові дії. Але щоб банк скасував борг, є певні умови.

У програмі зазначили, що заборгованість може бути повністю списана, якщо українець не мав заборгованості за кредитом до 23 лютого 2022 року. Крім того, враховується площа житла: вона не повинна перевищувати 140 квадратних метрів для квартири та 250 квадратних метрів для приватного будинку.

Щоб анулювати кредит, українцям необхідно зібрати всі підтверджуючі документи і звернутися до банку. У разі ухвалення позитивного рішення з цього питання держава компенсує кошти.

Нагадаємо, що у березні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким українські банки не можуть нараховувати пеню за несплату кредиту та підвищувати кредитні ставки для клієнтів під час воєнного стану та протягом 30 днів після його скасування. Однак це не свідчить, що українці можуть не виплачувати кредит. Борг доведеться виплатити після закінчення війни.

Також раніше було ухвалено рішення щодо кредитів, які взяли українські військовослужбовці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ