Today.ua

В Україні запровадять новий документ для військовозобов'язаних, - Генштаб ЗСУ

В Україні планують запровадити нову форму військово-облікового документа, яка враховуватиме цифровізацію мобілізації. У Генштабі ЗСУ заявили, що зараз розробляється нормативно-правова база, згідно з якою призовникам, військовозобов'язаним та резервістам вручатимуть документ єдиного зразка.

Полковник Юрій Глущенко повідомив, що документи, видані до набрання чинності новим законом, залишаються дійсними. Однак у них внесуть нові позначки. За даними представника Генштабу ЗСУ, зазначений документ буде затверджено Кабміном.

За даними Глущенка, є широкий спектр ВОД: для військовозобов'язаних, резервістів та призовників. Форму затверджено та узгоджено президентом. Для співробітників правоохоронних органів, військових, розвідувальних органів, СБУ документи встановлюють їх відомства. Вони мають різну форму. Зараз розробляється постанова для уніфікації.

Дані після актуалізації до ТЦК потрапляють до електронного Єдиного реєстру "Оберіг". Їх використовуватимуть для проведення мобілізації. Юрій Галущенко уточнив, що деяким чоловікам уже наклеїли штрих-код у військовий квиток.

Нагадаємо, що новий закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня. Розпочне роботу електронний кабінет, у якому можна буде оновити дані про себе.

Інформацію про українців актуалізуватимуть у Реєстрі шляхом автоматичного обміну з іншими системами та базами даних: Пенсійного фонду, МВС, Міносвіти, податкової служби, Мін'юстом та інших.

Співробітники ТЦК та поліції зможуть перевіряти, чи стоять чоловіки на обліку, чи проходили вони ВЛК, де вони живуть, навчаються чи працюють.

Раніше повідомлялося, що з 4 травня в Україні більше немає чоловіків, які обмежено придатні до служби у ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ