Today.ua

Українці ризикують втратити земельні ділянки

З початку наступного року українці, які не оформили документально право володіння земельними ділянками, будуть їх позбавлені. Таку заяву зробив заступник міністра аграрної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик.

Він зазначив, що власники земельних паїв, а також їх спадкоємці, які належним чином і відповідно до закону не оформили право власності на ці ділянки, з 1 січня 2025 року вважатимуться такими, що відмовилися від отримання земельної ділянки.

Фактично це означатиме, що держава перестане визнавати їх власниками, і зможе розпоряджатися цією землею на власний розсуд. Зокрема, планується передавати такі земельні ділянки у власність громад, на території яких вони розташовані.

Для того, щоб цього уникнути, власникам земельних ділянок слід замінити сертифікати на земельну ділянку (пай) на витяг з Реєстру речових прав на право власності на земельну ділянку, зазначив Денис Башлик.

Ринок сільськогосподарських земель відкрився в Україні 1 липня 2021 року, однак у деяких регіонах країни він ще близько півроку був заморожений через те, що не функціонували реєстри.

Вже в перший рік після зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільгосппризначення було зареєстровано близько 66 тисяч угод на загальну площу 153 тисячі гектарів. У 2022 році - 53 тисячі угод.

Також з того часу українці стали активніше скуповувати нерухомість. Однак частіше вони віддають перевагу саме земельним ділянкам, угод за якими у 2023 році фіксувалося в 1,3 рази більше, ніж із придбання квартир чи будинків.

Нагадаємо, українці почали отримувати повідомлення щодо необхідності сплати податків за нерухомість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ