Today.ua

Українців попередили про відключення електроенергії: “Імпорту може не вистачити“

В Україні продовжуються масовані обстріли з боку російських окупантів. Вони сконцентрувались на об'єктах критичної інфраструктури. Стало відомо про можливі планові відключення електроенергії, тому що імпорту може не вистачити.

Україна опинилася на порозі планових відключень світла. Енергетики намагаються покрити дефіцит в енергосистемі за рахунок обмежень для промисловості та  імпорту електрики. Проте цього може виявитися недостатньо. Громадян просять обмежити використання енергоємних побутових приладів.

Директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко назвав ситуацію вкрай важкою.

"Останніми днями у нас спостерігався максимальний імпорт електричної енергії, що допомагало нам знизити ймовірність планових відключень. Вони теж були, але для промисловості. Імпорту може і не вистачити", - вказав аналітик.

За даними Омельченка, ймовірність планових відключень максимальна у пікові години. Побутові споживачі найчастіше використовують струм у період з 18.00 до 23.00.

"Планові відключення в пікові години абсолютно реальні, оскільки 8 травня три теплові електростанції були обстріляні, а це теплова генерація, балансуюча генерація. У нас базова генерація – це ядерна генерація, в окремі години її частка в енергетичній системі сягає 55-60%. Для того, щоб стабільно працювала енергосистема, важко обійтися без теплової генерації", - зазначив Володимир Омельченко.

Експерт закликав українців відмовитися від одночасного увімкнення потужних електроприладів вечорами. Потрібно обмежити споживання з 18.00 до 23.00. Найбільше електроенергії для роботи потрібно посудомийним та пральним машинам, електрочайникам, бойлерам та кондиціонерам.

"Уникнути навіть за рахунок імпорту планових відключень, я думаю, буде дуже-дуже складно… Якщо промисловість буде здатна перенести роботу енерговитратного обладнання на інші періоди, не пікові години, тоді, можливо, це може допомогти, але це не факт", - наголосив аналітик.

У Telegram-каналах з'явилися графіки вимкнення світла

У Telegram-каналах шахраї почали поширювати інформацію про "графіки вимкнення електроенергії". Це обман – наразі ніяких масових обмежень немає. Про це повідомили в Укренерго. Актуальні дані про енергопостачання можна відстежувати на офіційному сайті обленерго у кожному регіоні.

Раніше стало відомо, що Кабмін з 1 червня планує підвищити тариф на електроенергію у 1,5 раза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ