Today.ua

НБУ заборонив банкам ввезення золота через підвищений попит серед українців

НБУ заборонив українським банкам здійснювати імпорт золота. Регулятор пояснив це попитом, що надмірно збільшився, на дорогоцінний метал серед населення.

Спочатку Національний банк України запровадив обмеження на купівлю золота за кордоном для фінансових установ. Тепер регулятор повністю заборонив банкам імпорт дорогоцінного металу.

"Зараз жоден банк не здійснює імпорт золота. Немає імпорту – немає ринку", - заявила заступник керівника управління міжбанківських операцій ПриватБанку Юлія Захарова.

Експерти фінансового ринку пояснюють, рішення Нацбанку продиктоване зростанням попиту на золото серед населення. В умовах економічної нестабільності громадяни завжди сприймають дорогоцінні метали як найбільш ліквідне та стійке до курсових ризиків вкладення коштів.

"Під час періодів нестабільності виникає посилений попит на дорогоцінні метали. Оскільки цей попит неможливо задовольнити, виник дефіцит. По-перше, проблематично купити фізичний метал. По-друге, зросли ціни", - зазначив начальник управління дилінгових операцій РВС Банку Максим Марченко.

До початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну банки купували близько 2 тонн золота на рік. У перші два роки війни – по 1 тонні. Повідомляється, що у першому кварталі поточного року в країну ввезено "незначну кількість" золота.

Фахівці зазначають, що імпорт золота у грошовому вираженні в Україні завжди був на низькому рівні. Наприклад, 2023 року він становив 78 млн доларів, що можна порівняти з обсягами ввезеного в Україну секонд-хенду.

Навіть у довоєнний 2021 рік імпорт золота був лише на рівні 111 млн доларів.

Нагадаємо, експерти в лютому зробили прогноз, що золото незабаром потіснить долар зі світової фінансової вершини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ