Today.ua

Українським біженцям у Німеччині скорочують готівкові виплати

У Німеччині незабаром зміняться умови виплати допомоги біженцям. Більшу частину допомоги їм виплачуватимуть на картки, а не готівкою. Водночас на ці картки встановлять місячний ліміт зняття готівки. Таким чином, біженці у Німеччині отримуватимуть на руки значно менші суми.

Про це пише hvylya, посилаючись на повідомлення Tagesschau.

Від початку повномасштабної війни понад 6 мільйонів українців були змушені покинути свої домівки і шукати собі притулку за кордоном. Більшість із них тимчасово оселилася в європейських країнах. А найбільша кількість наших співвітчизників знайшла прихисток у Німеччині. За приблизними даними там зараз проживає близько 1,2 млн українців.

Усім біженцям Німеччина дала можливість отримати статус тимчасового захисту, виділила щомісячну державну допомогу, а також дала доступ до ринку праці, до навчання і медичних послуг. Причому розмір допомоги, яку отримують біженці у Німеччині, що ніде не працюють, у багатьох випадках перевищує зарплату, яку платять українцям дома.

Отже дехто із наших співвітчизників сприйняв цю допомогу як такий собі спосіб заробітчанства. Гроші, одержані від німецької держави, деякі біженці переказують на батьківщину або контрабандистам.

Через це німецький уряд вирішив обмежити виплату допомоги готівковими коштами. Натомість запровадять національну платіжну картку для біженців, на яку їм переказуватимуть надану державну допомогу. Причому розмір допомоги не зміниться. Але на картці встановлять ліміт коштів, які біженець матиме змогу щомісяця зняти готівкою. Решту розрахунків за покупки можна буде здійснювати з картки лише безготівково.

"Введення системи платіжних карток покликане не допустити переказу мігрантами грошей соціальної допомоги контрабандистам або родичам та друзям за кордон", - йдеться в інформації видання.

Доступний ліміт готівки місцеві органи влади встановлюватимуть самостійно. Тобто в одному населеному пункті він може бути більшим, в іншому – меншим.

Таке нововведення має зупинити процес виведення грошей за кордон. Біженці будуть змушені витрачати отриману допомогу саме в Німеччині, а отже, гроші залишатимуться в країні і працюватимуть на її економіку. Таким чином, інтереси біженців не будуть ущемлені. І водночас гроші не будуть вимиватися з країни.

Нагадаємо, у Німеччині спростять працевлаштування українських біженців, які не знають мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ