Today.ua

Україна цьогоріч може залишитися без врожаю фруктів: в усьому винні бджоли

Цьогоріч в Україні можуть виникнути проблеми із врожаєм фруктів. Він може бути вкрай обмеженим, попри те, що зараз рясно квітнуть сади. Проте садівники масово скаржаться, що на квітах немає бджіл. А отже, вони залишаться не запиленими.

Про таку тривожну ситуацію повідомляє SEEDS.

Скарги на відсутність бджіл масово залишають у соцмережах садівники Київської, Черкаської, Дніпропетровської областей. Вони пишуть, що заквітчані плодові дерева стоять порожніми, над ними не літають бджоли, і не чути потужного весняного гулу запилювачів у кронах дерев.

Водночас у повідомленнях садівників Запорізької та Полтавської областей більше оптимізму. Вони повідомляють, що бджоли, джмелі та інші комахи в їхній місцевості активно літають і дружно гудуть у кронах.

Відреагували на проблему і пасічники. Спеціалісти кажуть, що в більшості своїй бджолині сімейства ще не оговталися після зими. Крім того, комахи ще не встигли розмножитись. Адже у них також є свій природний ритм відтворення. Цьогорічне стрімке і раннє потепління збило природу за пантелику: як флору, так і фауну.

Дерева прокинулись і почали нестримно цвісти майже на місяць раніше строку. І майже всі одночасно, хоча за нормальних умов цей період цвітіння розтягується в часі майже на місяць. А комахи ще не встигли завершити свій природний цикл розмноження, і через це їх зараз катастрофічно не вистачає, щоб запилити усі квітучі дерева.

Крім того, у садівників є ще одна версія того, що відбувається. Вони припускають, що через сильну спеку квіти не виділяють нектар, і через це бджоли не вловлюють його запаху, що також їх дезорієнтує.

Через таку температурну аномалію період цвітіння садів в Україні та загалом у Європі може значно скоротитись. А це, у свою чергу, призведе і до зсуву періоду плодоношення, що сильно вплине як на врожайність садів, так і на сезонність фруктів, каже директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва.

"Також зміна температури може спричинити стрес у рослин, що робить їх більш уразливими для хвороб, шкідників та ушкоджень. Такі різкі перепади температур призводять до дисбалансу в природі та зменшення біорізноманіття", — попереджає спеціалістка. 

Отже, проблема з бджолами доволі серйозна. Під впливом високих температур дерева були змушені прокинутись і почати квітнути. А от бджоли на встигли так швидко адаптуватись до вибриків погоди, і це може стати неабиякою проблемою для садівництва.

Тим часом, синоптики вже обіцяють в Україні похолодання. Кажуть, що в другій половині квітня погода повернеться у сезонні рамки. Крім того, на всій території країни періодично дощитиме, що також не сприятиме вильоту бджіл із вуликів. Щоправда, незважаючи на похолодання, морозів синоптики не прогнозують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ