Today.ua

Сенат США проголосував за виділення 61 млрд доларів Україні

Верхня палата американського парламенту ухвалила закон про допомогу Україні. По ньому наша країна отримає близько 61 млрд доларів.

Минулого тижня цей документ пройшов узгодження у нижній палаті Конгресу – Палаті представників. Зі схваленням у Сенаті політологи проблем не очікували. Так і вийшло, 79 сенаторів зі 100 проголосували за надання допомоги.

Останнім кроком на шляху передачі американської зброї Україні є підпис під законом президента Джо Байдена. Ще до голосування у Палаті представників він заявив, що підпише документ, як тільки його погодить Конгрес.

Напередодні сенатор від Республіканської партії Мітч Макконнелл провів брифінг для журналістів. Він у кількох словах описав, чому американський парламент зумів дійти двопартійної згоди та виділити допомогу Україні.

"Ми думали, чи може Росія стати нормальною країною? Джордж Буш-старший ставився до неї як до нормальної країни. Так само ставився й Обама. Але з точки зору її амбіцій це все той же СРСР... Вони поважають тільки одне - силу Це ми вивчили від Рональда Рейгана", - заявив сенатор Макконнелл.

Республіканець також зазначив, що допомога, яку США нададуть Україні, позитивно вплине і на економіку його країни. За словами Макконнелла, виділені гроші дозволять наростити американську промислову базу та створити нові робочі місця.

Втім, частину зброї вже вироблено і до того ж доставлено до Європи. Йдеться про пакет озброєнь на 1 млрд доларів. Очікується, що до нього можуть увійти й ракети ATACMS великої дальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ