Today.ua

Тариф на електроенергію у травні залишили по 2,64, але частина населення буде платити за іншою ціною

Тариф на електроенергію для населення будуть підвищувати. Ані точна дата зміни тарифу, ані його нове значення, наразі невідомі. Принаймні у травні він ще залишатиметься незмінним – по 2,64 грн/кВт-год. Але частина населення заплатить за світло іншу ціну.

Тариф доведеться підвищувати вже цього літа

Щодо необхідності зміни тарифу на електроенергію для населення у влади сумнівів немає. Ситуація в енергетиці така, що без підвищення тарифу ніяк не обійтися. Ворог фактично знищив половину енергосистеми. Зараз, коли надворі ще немає великої спеки, і поки ще далеко до нових холодів, вітчизняна енергосистема ще якось тримається. Але щодня доводиться імпортувати електроенергію, а в деякі дні виникає потреба в аварійних надходження з-за кордону.

Втім, уже з другої половини літа може виникнути ситуація, коли енергії катастрофічно не вистачатиме. А отже, доведеться масово застосовувати аварійні відключення. Через це підвищення тарифу на електроенергію для населення не уникнути, оскільки іншого ресурсу для відновлення енергосистеми наразі немає.

Хто буде сплачувати за іншим тарифом?

Тариф у травні все ще залишатиметься незмінним – 2,64 грн/кВт-год. Влада вирішила продовжити його дію ще, принаймні, до кінця травня. Але частина українці оплачуватиме електроенергію за іншим тарифом. Йдеться про побутових споживачів, які використовують зонні прилади обліку, зокрема, двозонні лічильники.

Для них електроенергія, яку вони спожили вночі, коштує вдвічі дешевше – по 1,32 грн/кВт-год. За нічне споживання рахується весь обсяг електроенергії, який був використаний з 23:00 вечора до 7:00 ранку.  Таким чином, власникам двозонних лічильників доведеться платити за такий самий обсяг електроенергії значно менше, ніж тим, хто користується звичайним приладом обліку.

Нагадаємо, у Нацбанку України прогнозують, що тариф на електроенергію зросте вже найближчим часом, причому його зростання буде суттєвим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ