Today.ua

У Києві є житлові масиви, які мобілізація обминає: працівники ТЦК туди не навідуються, - The Guardian

В Україні третій рік поспіль триває війна, і третій рік триває загальна мобілізація. Останнім часом мобілізація стала жорсткішою. Однак вона дійшла не всюди. У Києві є цілі житлові масиви, куди нога працівників ТЦК ще не ступала і навряд чи ступить.

Що це за "ареали спокою", і хто в них мешкає, розповіло видання The Guardian.

Війна в Україні триває третій рік поспіль. І якщо в перші дні повномасштабного вторгнення до військкоматів стояли черги з добровольців, то за два роки їхні ряди зовсім вичерпалися. Сьогодні ніхто йти воювати не хоче. Та й самі добровольці вже на межі сил. Їм потрібна заміна на фронті.

Ніхто з них не очікував, коли йшов добровільно записуватися в ТЦК, що війна затягнеться так надовго. Люди в окопах змучені і хочуть одного - скоріше опинитися вдома, щоб возз'єднатися зі своїми рідними.

Щоби поповнити поріділі армійські лави, а також провести хоча б тимчасову ротацію (дати відпустку тим, хто воює з першого дня) влада посилила мобілізацію. Верховна Рада ухвалила новий закон про мобілізацію, який розширює повноваження ТЦК (військкоматів), і водночас звужує права військовозобов'язаних чоловіків.

Зокрема, працівники військкоматів отримають права зупиняти чоловіків на вулиці, перевіряти в них документи і доставляти їх до ТЦК. Причому, доставляти примусово. Через це зараз багато чоловіків-ухилянтів воліють взагалі якнайменше виходити з дому. Однак це не заважає працівникам ТЦК щодня відловлювати ухилянтів дорогою з роботи і на роботу. Крім того, вони також стали частіше здійснювати рейди по домівках, намагаючись знайти ухилянтів, які зачаїлись у своїх оселях.

"Острів виживання"

При цьому, наприклад, у Києві є житлові масиви, в яких ніколи не ступала нога працівника ТЦК. В одному з них мешкає 36-річний Олександр, який працює ІТ-менеджером. Чоловік вважає за краще пересуватися містом тільки на автомобілі - так менше шансів бути зупиненим для перевірки документів.

Крім того, він спеціально переїхав в один із багатих житлових масивів міста. Каже, що в таких районах практично не буває "вилову ухилянтів". Працівники ТЦК воліють обходити такі житлові масиви стороною, оскільки знають, що там майже всі "непридатні", "заброньовані" і просто "недоторканні". Дехто із сусідів Олександра - колишні народні депутати та чиновники. Такі зазвичай на фронт не потрапляють. Тому чоловік почувається в цьому будинку у відносній безпеці.

"Військові сюди не приїжджають. Наш комплекс - острів виживання. Бути бідним в Україні - означає бути мертвим", - каже його дружина Настя.

Подружжя, за їхнім твердженням, було просякнуте українським духом і було "стовідсотковими українцями". З початком війни вони активно донатили на армію. Олександр за свої гроші придбав протез воїну, який втратив ногу. Однак сам воювати він не готовий.

Природно, вони проти цієї війни, і військова агресія Росії викликає в них активне неприйняття. Однак вони вважають, що українська і російська влада повинні сідати за стіл переговорів, щоб людей не відловлювали на вулицях, і щоб нікого не прирікати на загибель.

"Я почуваюся рабом. У тебе одне життя. Якщо це вибір між життям і прапором, я обираю життя", - відверто зізнався чоловік.

Нагадаємо, половина чиновників втратить бронювання від мобілізації. Гарантовано отримають бронь тільки перші особи в органах влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ