Today.ua

Українська ППО використовує польську станцію наведення

У соціальній мережі X (раніше Twitter) з'явилася фотографія польської станції наведення SNR-125, яка входить до складу українського зенітно-ракетного комплексу С-125 Newa-SC. Польська станція наведення допомагає боронити українське небо.

Про те, що Польща передала Україні зенітно-ракетні комплекси С-125 "Нева", стало відомо наприкінці 2022 року. Тоді у соціальних мережах з'явилися відповідні фотографії. Це зенітно-ракетний комплекс малої дальності. Його ракети можуть знищувати повітряні цілі на відстані до 25 км (залежно від модифікації ракети).

С-125 Newa-SC (samobieżny i cyfrowy – самохідний та цифровий) – це польська модернізація радянського ЗРК С-125 "Нева", розроблена в середині 1990-х років). Її 4-х пускова установка розміщена на шасі танка Т-55, а не на шасі МАЗ, як у старішої версії. Крім того, зенітний комплекс С-125 Newa-SC отримав цифрові самописці, кондиціонер, два процесори обробки інформації про курс цілі та ракет. Крім того, аналогові компоненти замінені на цифрові, що підвищило стійкість комплексу до перешкод.

В результаті модернізації у С-125 Newa-SC дальність виявлення цілі помітно більша, ніж у С-125 "Нева". Тобто цей ЗРК виявляє повітряні цілі раніше. Тому він ефективніше знищує повітряні цілі.

Станом на початок 2022 року армія Польщі мала 11 ЗРК С-125 Newa-SC (33 пускові установки). Вони перебували на озброєнні 3-ї Варшавської ракетної бригади ППО. За непідтвердженою інформацією, Україна наразі отримала щонайменше 20 пускових установок цього зенітно-ракетного комплексу.

Поляки кілька разів модернізували С-125 Newa-SC. Їх поступово знімають із озброєння, замінюючи новішими ЗРК WISŁA (зенітний комплекс середньої дальності) та NAREW (зенітний комплекс малої дальності). Деякий час зенітно-ракетні комплекси С-125 Newa-SC, WISŁA та NAREW поляки мали експлуатувати одночасно.

С-125 "Нева" – це радянський ЗРК малого радіусу дії, прийнятий на озброєння у 1961 році (він став доповненням до комплексів С-25 та С-75). Цей ЗРК може знищувати літаки, гелікоптери та ракети на відстані до 25 км та на висоті до 18 000 метрів. Використовується кілька типів ракет.

ЗРК С-125 "Нева" (у різних модернізаціях) на даний момент використовують армії Польщі, України, Вірменії, Азербайджану та деяких інших країн світу.

Раніше стало відомо, що ЗСУ отримали польські бойові машини БРДМ-2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ