Today.ua

“Податок на Forbes“: доларових мільярдерів хочуть змусити віддати 2% від їхніх статків

Найбагатші люди планети повинні поділитися хоча б малою часткою своїх доходів. Тому вже незабаром можуть запровадити податок на доларових мільярдерів, які займають перші три тисячі позицій у рейтингу найбагатших представників людства. Цей "податок на Forbes" дозволив би людству вирішити багато нагальних проблем.

Про це пише британське видання Guardian.

Питання про оподаткування багатих і сильних цього світу мають намір розглянути вже цьогоріч у червні на саміті "Великої двадцятки". При цьому міністри з чотирьох країн, які посідають не останні місця у світовій економіці – Бразилії, Німеччини, Іспанії та Південної Африки, вже заявили про свою підтримку такого податку. Вони вважають, що 2%-й податок на багатство, який щороку могли би платити представники списку Forbes, допоміг би скоротити прірву між багатими та бідними представниками людства.

Глобальні потрясіння, що випали на долю світу в останні роки, значно погіршили становище багатьох людей у бідних країнах, які не мають доступу до елементарних благ, включаючи їжу та чисту питну воду. Пандемія ковіду, а згодом військові конфлікти та кліматична криза поставили сотні мільйонів людей на грань виживання. Тому гроші, отримані від "податку на Forbes", а це близько 312 млрд доларів, могли б дуже допомогти у подоланні цих проблем.

Французький економіст Габріель Зукман у коментарі поділився, що зараз він працює над деталізацією плану про можливе оподаткування мільярдерів. Вже у червні його план обговорять на саміті "Великої двадцятки". Цю ідею вже підтримали уряди багатьох країн. При цьому влада США прямої підтримки поки не висловила, однак і не засудила її.

Звісно, ініціатори ідеї чекають на дев'ятий вал протесту з боку самих мільярдерів. Ділитись тим, що "нажито непосильною працею", ніхто не хоче. А надто - багаті люди. Ймовірно, для критики цієї ідеї вони підключать "важку артилерію" в особі своїх представників у владі різних країн, а також "підгодованих" ними журналістів. Однак, якщо представники "Великої двадцятки" будуть монолітні у своїй позиції, то навіть грошовим мішкам із Forbes буде важко їм протистояти. Тим більше, що представники урядів стоятимуть за гідну справу.

Чому податок на Forbes – це цілком реально?

У світі стрімко розростається прірва між багатими та бідними людьми. На одному полюсі – голод, злидні і відсутність будь-якої перспективи, на іншому – незліченні багатства, які просто вже працюють в алгоритмі "гроші заради грошей". Тому ніхто з мільярдерів не збідніє від податку в розмірі 2% від незліченних багатств. Ба більше, ніхто навіть його не відчує.

Парадоксально, але факт: після всіх глобальних потрясінь, що сталися останніми роками, кількість доларових мільярдерів у світі зросла: 2781 у 2024 році проти 2755 у 2021, який до цього був "найврожайнішим" на мільярдерів.

Причому зростає не лише їхня кількість, а й сукупний статок: 14,2 трлн доларів проти рекордних 13,1 трлн у 2021 році.

Таким чином, можна зробити висновок: що біднішою стає більша частина людства, то вищий достаток у людей зі списку Forbes. Тому є ймовірність, що їх все ж таки змусять хоч трохи поділитися. До речі, найбагатший українець Рінат Ахметов, навпаки, порівняно з минулим роком збіднів на 1,7 млрд доларів. Зараз його статки становлять 4 млрд в американській валюті.

Нагадаємо, компанія ДТЕК, що належить Ахметову, зазнала великих збитків після березневих обстрілів електростанцій. Тому, ймовірно, він опустився у списку Forbes зі свого нинішнього 785 місця ще нижче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ