Today.ua

НБУ випустив нову монету номіналом 5 гривен: у чому її особливості

Національний банк України випустив нову монету номіналом 5 гривень. Її презентував голова НБУ Андрій Пишний спільно з головою представництва Євросоюзу в Україні Катаріною Матерновою.

Йдеться про монету під назвою "День Європи". Вона символізує єдність України з Європою, спільні цінності та прагнення до процвітаючого й мирного майбутнього, а також солідарність у боротьбі за демократію та свободу.

Нова монета виготовлена з нейзильберу. Автором її дизайну виступила художниця Наталія Фандікова. 

На аверсі по центру знаходиться стилізований тризуб, ліворуч від нього – офіційне гасло Європейського Союзу: "ЄДНІСТЬ У РІЗНОМАНІТТІ". Праворуч зобразили квітковий орнамент, який символізує самобутню культуру України та її процвітання.

На реверсі на дзеркальному тлі - абревіатури UA та EU, які переплітаються та створюють візуальний символ єдності. Нижче є напис ДЕНЬ ЄВРОПИ/EUROPE DAY, навколо якого – 12 зірок - як на прапорі Європейського союзу, який символізує цілісність, єдність та гармонію європейських народів.

За словами Андрія Пишного, українці засвідчують вірність вибору, а також вдячність ЄС за лідерство у підтримці. Загальний обсяг грошової допомоги, яку отримала Україна від Євросоюзу з моменту початку повномасштабної війни, складає 98 млрд євро. Зазначено, що НБУ працює для наближення нашої держави до Європи.

"Випуск цієї монети підкреслює міцність зв'язків між Україною та ЄС", – наголосила Катаріна Матернова.

Монету можна буде купити з 9 травня в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. З першого дня доступними будуть 25 тисяч штук.

Монети також будуть реалізовувати у банках-дистриб’юторами після відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.

Тираж – до 50 тисяч.

Раніше повідомлялося, що НБУ заборонив банкам ввезення золота через підвищений попит серед українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ