Today.ua

Німеччина замінить прострочені паспорти українців іншим документом

У протистоянні українських біженців та консульських центрів Німеччина стала на бік переселенців. Їм дозволять залишитися в країні навіть із простроченими паспортами.

Україна максимально ускладнила перебування своїх громадян чоловічої статі за кордоном після прийняття закону про мобілізацію. Як відомо, вже кілька днів консульські центри не видають їм жодних документів, крім тих, які дозволять повернутися на батьківщину.

У Сенаті Берліна (уряд німецької столиці – ред.) виступили з роз'ясненнями щодо легальності перебування українських біженців на території країни, якщо у них закінчиться термін дії паспорта. У повідомленні наголошується, що продовження посвідки на проживання для вимушених переселенців може бути здійснене і без українського документа, що засвідчує особу.

Їхнє право перебування в Німеччині не залежить від рішень МЗС України.

На додаток, для поїздок за кордон місцеві органи влади німецьких земель можуть видати громадянинові України призовного віку документ, який замінить йому паспорт. Для цього треба звернутися до управління у справах іноземців тієї Федеральної землі (їх у ФРН 16 – ред.), де перебуває біженець.

Однак у Сенаті Берліна попередили, що багатьом українським чоловікам призовного віку у видачі документа для поїздки за кордон можуть відмовити. Він видаватиметься лише у разі наявності вагомих причин.

"Відповідні платні клопотання про видачу німецького проїзного документа ретельно перевірятимуться і, як правило, відхилятимуться", - зазначили в Берлінському Сенаті.

Нагадаємо, напередодні у Верховній Раді відреагували на скандал із призупиненням надання послуг в українських консульствах чоловікам, які перебувають за кордоном. Нардепи заявили, що це суперечить закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ