Today.ua

В Україні почали модернізувати БТР-60, отримані від Болгарії

В Україні почали модернізувати бронетранспортери БТР-60, отримані від Болгарії. Про це повідомило українське видання Militarnyi.

Болгарія ухвалила рішення передати Україні бронетранспортери БТР-60ПБ у 2023 році. Перші ці бойові машини нашій країні відправили на початку 2024 року. Загалом ЗСУ отримає 100-110 болгарських бронетранспортерів. Йдеться про БТР-60ПБ-МД1, які були у резерві МВС Болгарії (вони близько 20 років стояли на консервації), а також запчастини до них.

Ці бойові машини випускали у 1960-1970-х роках. Болгарський БТР-60ПБ-МД1 від стандартного радянського бронетранспортера помітно відрізняється. Наприклад, він оснащується дизельним двигуном Cummins ISB 25.30 потужністю 250 к.с., який працює разом із 5-ступінчастою автоматичною коробкою передач Allison. У нього також нова радіостанція, а в бортах прорізано двері для десанту.

Звичайно, за сучасними мірками БТР-60 є застарілою бойовою машиною. Але вона може допомогти у війні проти російських окупантів. Якщо ці бойові машини модернізувати та правильно використовувати.

Власне, модернізація болгарських БТР-60ПБ-МД1 в Україні вже почалася. Мета – підвищення рівня захисту екіпажу та десанту, підвищення рівня рухливості машини, покращення ситуаційної поінформованості екіпажу, заміна деяких вузлів та інше.

Так, якщо бронетранспортер оснащений двигуном ГАЗ-40П потужністю 180 к.с., то його замінять на мотор Deutz потужністю 204 к.с. На корпус встановлять додаткові бронелісти. З'явиться приціл "день-ніч" із тепловізійною камерою для стрільця. Також будуть денна та тепловізійна камери для водія, камера заднього виду з теплобаченням, цифрова радіостанція "Лібідь К-2РБ" та навігаційна система CH-4215. Зміниться компонування сидінь десанту, встановлять нові сидіння.

Раніше в Україні кілька разів модернізували бронетранспортери БТР-60. Один із найвідоміших прикладів модернізації – БТР-60HM. У нього від стандартного БТР-60 залишилася лише нижня частина корпусу. Але через високу вартість модернізації від такої бойової машини відмовилися.

Як ЗСУ можуть використовувати болгарські бронетранспортери? На наш погляд, є кілька варіантів. Можна використовувати для доставки піхоти на полі бою, тобто за прямим призначенням. Також можна БТР включити до складу мобільних груп, створених для боротьби з ворожими безпілотниками. Так підвищиться ефективність мобільних зенітних патрулів та знизиться навантаження на самохідні зенітні установки Gepard.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Косово передало Україні армійські вантажівки та бронетехніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ