Today.ua

Названо тарифи на електроенергію та газ з 1 квітня

Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.

Побутові споживачі з 1 квітня не відчують подорожчання комунальних послуг. Відомо, що комунальники розглядають таку можливість, проте лише після завершення опалювального сезону. У 2024 році він закінчиться передчасно – замість середини квітня у кінця березня.

Тарифи на електроенергію

Непобутовим споживачам щомісячно переглядають тарифи на світло, а для населення їх зафіксовано. З 1 червня 2023 року діє єдиний тариф на кіловат-годину – 2,64 гривні. Він точно діятиме до кінця квітня, а далі чиновники розглядатимуть можливість переглянути цінову політику.

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що масштабні атаки на нашу інфраструктуру негативно вплинули на систему. Однак поки що ситуація не критична і різкого подорожчання не буде.

Тарифи на газ

Більшість українців одержує блакитне паливо від Нафтогазу. Він зафіксував тариф на рівні 7,96 гривні за кубометр. Лише 2% побутових споживачів обслуговують інші постачальники. Максимальна вартість кубометра газу – 9,99 гривні, а мінімальна – 7,70 гривні.

У ГазПравді оприлюднили інфографіку, де представлені тарифи від 12 постачальників. У п'яти зі згаданих компаній вартість кубометра газу вища за 8 гривень, а у семи – нижча.

Відомо, що у травні дія річних тарифів на газ закінчується, тому найближчим часом вартість кубометрів може бути збільшена. Глава Нафтогазу Олексій Чернишов наголошував, що нинішні ціни не є економічно обґрунтованими.

Неодноразово з'являлася інформація про те, що тарифи на воду у 2024 році також підвищать – у два етапи. Однак поки що кінцевого рішення з цього питання немає.

Раніше повідомлялося, як заощадити на електроенергії та знизити тариф на 50%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ