Today.ua

Теперішній тариф на електроенергію довго не протримається: у Раді пояснили, чому його будуть підвищувати

Українцям продовжили дію пільгового тарифу на електроенергію до кінця травня. Однак після цього, очевидно, вартість електрики для  населення усе ж доведеться підвищувати. Адже до початку нового опалювального сезону будь-що треба відновити хоча би частину зруйнованих об'єктів енергетики. А грошей на це немає.

Про це заявляють у Верховній Раді України. Зокрема нардеп Олексій Кучеренко, який є першим заступником голови комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг, вважає, що чинний тариф на електроенергію до кінця літа не протримається.

Українська енергосистема вийшла із зимового періоду переважно у непоганому стані. Однак ракетні атаки, здійснені агресором наприкінці березня та на початку квітня, завдали енергетиці величезного збитку. Якщо торік ворог бив переважно по системі передачі енергії, то тепер він узявся вже й за систему генерації.

Внаслідок ракетних ударів ворогу вдалося знищити кілька гідро- і теплових електростанцій. Через це енергосистема втратила значну частину генерації. Спеціалісти кажуть, що втрачено близько 6 ГВт потужності. А це еквівалентно потужності шести атомних енергоблоків. Водночас гігант української енергетики - Запорізька АЕС також знаходиться в руках окупантів і зараз не працює. Отже Україна втратила дуже велику частку генерації.

Зараз нас "рятує" від енергетичного колапсу лиш те, що багато промислових гігантів не працюють і не споживають електроенергії. Але й навіть для того бізнесу, що залишився і працює, електрики бракує, особливо у вечірню пору.

Поки що енергетикам вдається балансувати завдяки залученню імпорту електроенергії та аварійним постачанням з-за кордону. Однак до середини літа ситуація може ускладнитись через настання спеки, коли енергоспоживання традиційно зростає. Тоді утримувати баланс в енергосистемі буде вкрай важко.

А восени прийдуть холоди, і настане новий опалювальний сезон. Тоді брак електроенергії стане ще відчутнішим. Отже генерацію треба терміново відновлювати. Але грошей на це немає, і їх немає звідки взяти, крім підвищення тарифу для населення. Адже зараз населення України споживає електрику за ціною 2,64 грн/кВт-год. Це значно нижче від собівартості електроенергії. Водночас  бізнес платить за один кіловат по 6-7 гривень – значно вище його собівартості.

Підвищувати тарифи для бізнесу далі нікуди, і водночас гроші звідкілясь потрібно брати. Отож, доведеться підвищувати тариф для населення.

"Тривалий час енергетики в Україні були у дуже складному становищі, вони потребують великих грошей. І ці гроші, у тому числі мій прогноз - будуть і через тарифну політику, якась частина грошей буде залучатися", - прогнозує Кучеренко.

Власне, перегляду тарифів для населення не заперечують і в Міненерго. Проте чиновники обіцяють, що тариф підвищать лише трішки, і це підвищення буде практично безболісним для більшості українців.   

Нагадаємо, у травні також залишаться незмінними тарифи на газ для населення і на на гарячу воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ