Today.ua

В Україні прогнозують шалені ціни на фрукти: цьогорічний врожай частково втрачено через нічні заморозки

Ціни на фрукти нового сезону будуть високими. Це пов'язано зі значними втратами врожаю садових культур, яких фермери зазнали на самому старті сезону. Через нічні заморозки у садах пропала частина врожаю фруктів.

Про це йдеться в матеріалі видання EastFruit.

Втрати торкнулись як зерняткових, так і кісточкових культур, кажуть спеціалісти. Так, подекуди втрачено значну частину яблук раннього і середнього строків дозрівання, а також мороз знищив врожай ранніх черешень та абрикосів.  

Пік заморозків припав на дві ночі – 19 і 20 квітня. У передранкові часи подекуди заморозки доходили до -5 градусів. Вони були не тривалими, але й такого удару низьких температур вистачило, щоби знищити ніжну зав'язь на деревах.

Найбільших втрат зазнали садівники Вінниччини. Із деяких господарств регіону повідомляють про втрату половини очікуваного врожаю яблук. Переважно йдеться про сорти  раннього дозрівання – "Мельбурн", "Женева" та інші.

Щодо пізніх сортів яблук, то наразі оцінювати збитки передчасно. Але є надія, що з ними буде краща ситуація.

Зачепили заморозки і Чернівецьку область. Тамтешні садівники прогнозують втрати врожаю абрикосів на рівні 10-15%. А в Миколаївській області (заморозки дісталися й півдня України) втрачено значну частину врожаю ранніх черешень.

Садівники зауважують, що заморозки понищили врожай на тих ділянках садів, які розташовані у низинах. Саме туди на світанку стікалось холодне повітря, і там пропало найбільше цвіту та молодої зав'язі. Водночас у більшості регіонів зазначають, що морози не встигли завдати садам фатальних збитків.

Проте цьогоріч у садівників виникла ще одна проблема, крім заморозків – відсутність бджіл. Через надто раннє потепління, яке спровокувало передчасне цвітіння садів, бджоли не встигли прокинутися та зміцніти. Тому більшість із них ще не вилетіла з вуликів. Крім того, холодна і дощова погода, яка панувала в Україні на тижні, що минає, також не сприяла вильоту бджіл. А плодові дерева тим часом перецвітають і залишаються не запиленими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ