Today.ua

Названо найзатребуваніші професії в Україні: яких спеціалістів гостро не вистачає у військовий час

Війна змінила тенденції на українському ринку праці та фокус роботодавців. На сьогоднішній день найбільша потреба фіксується на військових і технічних спеціалістів, а також психологів. Однак це не повний перелік затребуваних професій.

Засновник рекрутингового агентства "Борщ", експерт ринку праці Сергій Марченко розповів, як війна вплинула на ринок праці в Україні, і кого нині потребують компанії.

За його словами, для розвитку українського ВПК зараз критично потрібні інженери, проектувальники, конструктори, люди технічних професій, які працювали і можуть працювати з важкою промисловістю.

Також є попит на працівників гуманітарних спеціальностей, у тому числі психологів як для військових, так і цивільних. Війна відбивається на ментальному здоров'ї всіх громадян, тож психологи – це фахівці, які дуже потрібні українському суспільству.

Експерт зазначив, що під час війни вакансій на сайтах з пошуку роботи більше, ніж було у мирний час. Нині роботодавці мають великі проблеми з кадрами, які можуть ці вакансії замінювати, бо людей працездатного віку в Україні стало значно менше. Більшість працездатного населення виїхала за кордон і працює там. Серед них і жінки-психологи, які стали б у нагоді в Україні.

Ринок праці в Україні демонструє неоднорідність та нестабільність, адже багато фахівців, затребуваних до війни, не можуть зараз знайти собі роботу. У тому числі, працевлаштування ускладнилося для IT-фахівців. Почалася хвиля скорочень, під яку потрапили менш досвідчені айтішники. За останні 12 місяців 25% айтішників в Україні звільнили чи не продовжили контракт. Ще 16% фахівців пішли з роботи або проекту з власної ініціативи, а 8% відправляли на бенч або в неоплачувану відпустку.

Раніше в Мінекономіки назвали спеціальності, які будуть затребувані в найближчі 10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ