Today.ua

Канада затвердила 6-річний воєнний бюджет для України

Уряд Канади оголосив про виділення 1,16 млрд доларів США на закупівлю озброєнь та нелетальних засобів для України. Однак витрачати цю суму частинами протягом кількох років.

Фінансовий рік починається в Канаді 1 квітня, тому тільки зараз став відомим її бюджет. У ньому закладено 1 млрд 160 млн доларів США (1,6 млрд канадських доларів), на довгострокову підтримку України.

Ця сума витрачатиметься до 2030 року.

Канада поставила собі завдання з нарощування військового виробництва. Очікується, що витрати на оборонку мають досягти 1,76% ВВП країни або 8,1 млрд доларів у наступні п'ять років. До 2044 року Оттава планує витрачати на ВПК 73 млрд доларів США.

Водночас поки що немає жодних звісток із Вашингтона. Нагадаємо, спікер Палати представників Майк Джонсон обіцяв поставити цього тижня на голосування законопроєкт про допомогу Україні. Очікується, що він йтиме окремо, а не в пакеті із допомогою Ізраїлю та Тайваню, як це планувалося раніше.

Анонсувалося, що нижня палата американського парламенту розгляне документ із застосуванням процедури Suspension of the rules.

Вона має на увазі прискорений розгляд законопроєктів: конгресменам дається лише 40 хвилин на обговорення документа, після чого він виноситься на голосування. При цьому закон вважається ухваленим, якщо за нього проголосували 2/3 присутніх конгресменів.

Попри те, що Дональд Трамп обіцяв вплинути на противників допомоги Україні, вони все ж таки мають намір домагатися відставки спікера Майка Джонсона, якщо він поставить законопроєкт про виділення допомоги Києву на голосування. Про це заявив республіканець Томас Массі.

Зазначимо, що у Білому домі та Пентагоні виступили категорично проти поділу законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню на окремі документи. Також в адміністрації президента Джо Байдена та в оборонному відомстві розкритикували ідею Джонсона надати Україні допомогу у вигляді кредиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ