Today.ua

F-16 для України: стало відомо, коли та в якій кількості надійдуть винищувачі

Україна чекає на американські винищувачі F-16, які серйозно зміцнять наші позиції на фронті. З'явилася інформація про те, коли та в якій кількості очікується постачання реактивних літаків.

За даними The New York Times, Україна може отримати довгоочікувані винищувачі F-16 вже у липні. Однак їх буде не так багато, як пообіцяли європейські партнери. В Україну на момент повернення пілотів передадуть 6 з 45 літаків.

Вказано, що реактивні літаки вже готові. Літні інструктори чекають у новому навчальному центрі на авіабазі Фетешті у Румунії, який створили для навчання наших пілотів. Є один нюанс – українські фахівці поки що не прибули.

Залишається невідомим, коли розпочнеться навчання. Однак підготовка авіаторів продовжується. Передбачається, що до літа до польотів приступлять 12 пілотів, які пройдуть 10-місячні тренування у США, Британії та Данії.

"Але до того моменту, коли пілоти повернуться в Україну, буде поставлено лише 6 F-16 із приблизно 45 винищувачів, які обіцяли європейські союзники", – зазначено у NYT.

Відзначено, що F-16, ймовірно, будуть оснащені бомбами, а також ракетами малої та середньої дальності. Це дозволить частково компенсувати Україні нестачу боєприпасів наземного базування.

Однак є деякі складнощі, які варто враховувати. Зберігається невизначеність щодо того, коли країни направлять свої літаки, яка їх точна кількість, чи буде достатньою підготовка пілотів, а також як отримати достатньо обслуговуючого персоналу для F-16.

Навчання пілотів відбувається повільніше, ніж передбачали Україна та її союзники. Причина проста – вони вивчали літаки та тактику ведення бою, які застосовувалися у радянський період. Зараз довелося перевчитися за західними військовими методиками, а також вивчити англійську мову.

Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен запевнив, що "підготовка йде добре", і пілоти з України вже літають в його країні.

Американські офіційні особи наголосили, що F-16 не будуть вирішальними у повномасштабній війні й процес навчання буде тривалим.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що США спільно з партнерами намагаються надіслати в Україну інструменти та забезпечити всі можливості, щоб боротьба з російськими окупантами проходила швидше та ефективніше.

Нагадаємо, що Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія зобов'язалися направити в Україну близько 45 літаків F-16 для трьох невеликих ескадрилій. З Данії наприкінці весни прибудуть перші шість літаків, ще 13 винищувачів мають надійти упродовж 2024 року та до 2025 року. Решта держав поки не погодила дати доставки своїх F-16. Вони настільки складні, що для обслуговування кожного зазвичай потрібно від 8 до 14 людина.

Раніше повідомлялося, чому Україна не зможе створити нову інфраструктуру для винищувачів F-16.

В ООН заявили, що ЗСУ зможуть завдавати ударів за допомогою F-16 по території РФ, але є один нюанс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ