Today.ua

Ексміністр енергетики підтримав зміну тарифу на світло

Колишній міністр енергетики України Олексій Оржель вважає, що настав час підвищити тарифи на електроенергію для побутових споживачів. Інакше енергосистему України не відновити.

Олексій Оржель сьогодні обіймає посаду голови київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства. Він нагадав, що з початку року Україна втратила багато своїх енергетичних об'єктів внаслідок ракетних та дронових ударів з боку Росії.

На думку ексміністра енергетики України лише підвищення тарифу для побутових споживачів допоможе компаніям відновити ці об'єкти.

"Великі витрати, які на сьогодні будуть нести енергетики для того, щоб відновитися, будуть, на жаль, закладені і в товар, який безпосередньо буде пропонуватися споживачу. Тому, такі дуже виважені рішення (збільшення тарифу на світ – ред.) мають бути прийняті", - заявив Олексій Оржель.

Він пояснив, що витрати на відновлення енергооб'єктів неминуче ляжуть в основу нового тарифу. Енергетичним компаніям треба витратити гроші, щоб відновити обсяги генерації та розподільчі мережі. Це, за словами Оржеля, неминуче позначиться на вартості кінцевого продукту, тобто, на тарифі на електрику для побутових споживачів.

"Куди ці витрати вкладати? Звичайно у вартість кінцевого продукту", – зазначив ексміністр енергетики України.

Міненерго та НКРЕКУ вже вивчають можливість збільшення тарифу на світло. Депутат Верховної Ради Олексій Кучеренко називав цифру 3,5 грн за кВт⋅год. За його даними, саме така сьогодні собівартість електроенергії при її виробництві.

Однак поки що в Україні продовжено дію пільгових тарифів на світло для населення. Про це заявила заступник міністра енергетики Світлана Грінчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ