Today.ua

Данія виділила гроші на український флот та ВПК

Данія оголосила про новий пакет військової та фінансової допомоги Україні. До нього увійдуть витрати на озброєння та амуніцію, ВМС ЗСУ, розвиток військово-промислового комплексу та бізнес-відносин між країнами.

Про те, що Данія надала фінансову підтримку Україні, повідомила у соцмережі міністр економіки Юлія Свириденко. Вона написала, що Копенгаген надав нашій країні 200 млн данських крон (понад 20 млн доларів) для розвитку оборонно-промислового комплексу.

Крім цього, спільно з Нідерландами та Чехією Данія виділила близько 2 млрд крон, на які для ЗСУ закуплять безпілотники, амуніцію та компоненти для ракет. Цей пакет передбачає і підтримку Військово-морських сил ЗСУ.

Також Копенгаген інвестує у розвиток партнерських відносин із Києвом. 300 млн крон виділено для Данського експортно-інвестиційного фонду.

"Він підтримує не лише данських експортерів, а й надає фінансові інструменти для українських компаній, які мають данських постачальників і данські компанії, готові інвестувати в Україну", - пояснила Свириденко.

Глава Мінекономіки розповіла, що данський Фонд вже відібрав понад 20 проєктів, які будуть реалізовуватись у нашій країні. Юлія Свириденко має намір обговорити з виконавчим директором Данського експортно-інвестиційного фонду Педером Лундквістом проєкти, розроблені Міністерством економіки України.

У Данії також працюють кілька українських пілотних проєктів. На полицях місцевих магазинів з'явились наші товари.

Свириденко розповіла, що Україна має намір розширити співпрацю із данською компанією Hydrema. Вона займається виробництвом важких машин для розмінування.

"Вони співпрацюють з українською компанією. Потужності Hydrema дозволяють виробляти 14 машин протягом наступних 2 років. Тож сподіваємося, що зможемо спільно досягти того, щоб ці можливості працювали заради безпеки українських земель", - розповіла міністр економіки Юлія Свириденко.

Нагадаємо, напередодні Чехія оголосила про підписання першого контракту у рамках ініціативи щодо закупівлі 800 тисяч снарядів для України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ