Today.ua

Чехія закупила перші 180 тисяч снарядів для України: коли вони прибудуть

Чехія оголосила про підписання першого контракту в рамках ініціативи щодо закупівлі 800 тисяч снарядів для України. Однак прибудуть вони до військ не відразу.

Нагадаємо, у лютому на Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що вдалося знайти в третіх країнах 800 тисяч снарядів для України.

Після цього багато держав приєдналися до ініціативи, надавши фінансування на закупівлю боєприпасів для артилерії.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала повідомив, що його країна законтрактувала для України перші 180 тисяч снарядів у рамках так званої "чеської ініціативи". Однак терміни, які він назвав, не можна назвати обнадійливими, враховуючи чинний гострий снарядний голод на фронті.

"У найближчі місяці їх доставлять на український фронт. Ми ніколи б не досягли таких багатообіцяючих показників без сильної початкової підтримки Данії та Нідерландів — і приблизно 20 інших країн, які пізніше приєдналися до нас, пообіцявши допомогти", — заявив чеський прем'єр.

Петр Фіала додав, що у процесі узгодження купівля ще 300 тисяч боєприпасів для української артилерії. Якою може бути фінальна кількість снарядів, закуплених у рамках "чеської ініціативи", зараз сказати складно.

Спочатку президент Петр Павел говорив про 800 тисяч снарядів. Пізніше він заявив, що вдалося знайти ще 200 тисяч боєприпасів. Згодом називалася цифра до 1,5 млн снарядів.

"Чеська ініціатива" розглядається Європою як засіб наростити власне виробництво боєприпасів для надання допомоги Україні на фронті. Нагадаємо, ВПК країн Європи має намір вийти на показник 2 млн снарядів на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ