Today.ua

Заборона на продаж цигарок в Україні: Рада винесла остаточне рішення

Народні депутати Верховної Ради остаточно проголосували за законопроект щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів в Україні. Зокрема, на першому етапі було введено тимчасову заборону на продаж у Duty Free всіх сигарет, "хітсів" та інших нікотиновмісних продуктів.

Так, в Україні запроваджується заборона на розміщення у митному режимі безмитної торгівлі та реалізацію точками duty-free тютюнових виробів під час військового стану в країні. Спочатку заборона мала бути введена на цигарки українського виробництва, але в результаті заборонили всі тютюнові вироби.

Як йдеться в записці пояснення до законопроекту, схеми щодо duty-free охопили близько половини ринку нелегальних тютюнових виробів, а торгівля призводить до втрати бюджетом 22 млрд грн щорічно. Проект цього закону і був розроблений з метою руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизного податку нібито під виглядом операцій з реалізації тютюнових виробів у магазинах безмитної торгівлі.

Очікується, що законопроект дозволить збільшити надходження до державної скарбниці на 5-7 млрд грн щорічно, перекривши "тютюновий схематоз" на кордонах України.

Забороні підлягають усі товарні позиції 2401-2404 згідно з УКТ ЗЕД:

Раніше повідомлялося, що в Україні з 11 липня заборонили продаж електронних сигарет та рідин до них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ