Today.ua

Виїзд жінок-медиків за кордон з 1 жовтня: у Держприкордонслужбі дали роз'яснення

В Україні з 1 жовтня запроваджується обов'язковий військовий облік для жінок з медичною та фармацевтичною освітою. При цьому для таких жінок не буде жодних обмежень для виїзду за кордон. Про це повідомили у Держприкордонслужбі.

Так, жінки-медики, які з 1 жовтня стануть на військовий облік, матимуть змогу виїжджати за кордон. За словами спікера Держдержкордонслужби Андрія Демченка, як і раніше, залишиться заборона на виїзд для чоловіків віком 18-60 років, а також для посадових осіб.

Оскільки правила виїзду за межі країни для військовозобов'язаних чиновників прописані в постанові уряду №57 і стосуються як чоловіків, так і жінок, то і військовозобов'язані жінки, які займають державні посади, також не зможуть залишати Україну з 1 жовтня.

Військовий облік жінок не передбачає обов'язкової мобілізації, але це обов'язковий захід у воєнний час. Норма про постановку медиків на військовий облік діє з 1992 року, але вона працювала недосконало, тому багато медичних працівників не було враховано. Тепер цей механізм налагоджують. Відомо, що з січня 2023 року жінок, які навчаються за медичними або фармацевтичними спеціальностями, автоматично ставлять на військовий облік відразу після закінчення навчання.

Якщо жінки з медичною освітою не стануть на військовий облік з 1 жовтня, то їм загрожує адміністративна (штраф 850-1700 грн), та кримінальна відповідальність (за ст.337 КК України).

Раніше повідомлялося, куди можуть відправити служити чоловіків із ІІІ групою інвалідності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ