Today.ua

Великобританія передасть Україні 230-кілограмові авіабомби з GPS-навігацією

Британський журналіст Джонатан Біль повідомив, що у черговому пакеті військової допомоги від Сполученого Королівства опиняться сучасні авіабомби Paveway IV. Вага одного боєприпасу 230 кілограмів.

Дана авіабомба є останнім поколінням боєприпасу серії Paveway, які виробляє компанія Raytheon UK. Вони стоять на озброєнні Королівських ВПС і нещодавно використовувалися для ударів по базах хуситів у Ємені.

Paveway IV може наводитись на ціль за допомогою GPS або лазерної системи наведення. Вона оснащена датчиком висоти вибуху, що означає, що бомба може детонувати над ворожими позиціями, завдаючи великої шкоди з повітря.

Також авіабомба містить модель вибіркового захисту від спуфінгу SAASM, що робить практично неможливим для противника збити її з курсу електронним впливом на систему наведення.

Про плановані постачання в Україну повідомив журналіст ВВС Джонатан Біль.

"Остання партія військової допомоги Великобританії Україні включатиме бомби Paveway IV", - написав він у соцмережі Х.

Одна із модифікацій бомби Paveway IV є протибункерною. Тобто здатна пробивати товсті шари бетону. Такі розробки вела компанія Raytheon UK, але чи нададуть Україні даний конкретний боєприпас, Біль не уточнив.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак оголосив про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні. Сполучене Королівство направить озброєння та боєприпаси на суму 500 млн фунтів стерлінгів. Зокрема, ЗСУ отримають 1600 ударних ракет та протиракет для комплексів ППО.

Крім цього, Лондон надає Україні допомогу у відновленні її енергетичного сектору. Для цього було виділено 150 млн фунтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ