Today.ua

Вчені попередили про нову небезпеку води з пластикових пляшок: підвищує ризик розвитку раку

Багато людей відмовилися від води з-під крана на користь бутильованої. Проте вчені провели нове дослідження та дійшли висновку, що вона містить у рази більше токсичних наночастинок.

За підсумками дослідження американских вчених з'ясувалося, що у пластикових пляшках із водою містять сотні тисяч мікроскопічних пластикових частинок. Регулярне вживання такої води призводить до забруднення організму пластиком, який може накопичуватися в життєво важливих органах та викликати серйозні захворювання.

Відомо, що нанопластики пов'язують із розвитком раку, уроджених дефектів та проблемами з фертильністю.

Представники Колумбійського університету використали передові методи лазерного сканування та виявили у літровій пляшці в середньому 240 тисяч пластикових частинок порівняно з 5,5 на літр водопровідної води.

Дослідники протестували три популярні бренди бутильованої води. Вони виявили, що наночастки набагато менші за мікропластик, який виявляли в бутильованій воді раніше. Вони містять хімічні речовини фталати, які роблять пластик більш гнучким, міцним та довговічним.

Вплив фталатів щорічно стає причиною 100 тисяч передчасних смертей у США. Ці хімічні речовини заважають нормальному виробленню гормонів. У Національному інституті наук про здоров'я довкілля зазначали, що вони пов'язані з проблемами з репродуктивною функцією, у роботі мозку, імунітету та іншими.

У пляшках із водою також виявили поліамід – різновид нейлону. Вчені пов'язали влучення цієї речовини з використанням пластикових фільтрів води, які використовують перед розливом у пляшки.

Іншими поширеними речовинами у воді стали полівінілхлорид, поліметилметакрилат та полістирол, які використовують у різних промислових процесах.

Примітно, що зазначені пластики становили лише 10% від загальної виявленої кількості. Аналітики не знають, що таке решта 90%, і як вони впливають на організм людини.

Раніше дієтологи назвали три види найшкідливішого чаю, який викликає біль у шлунку та руйнує зубну емаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ