У картоплі може бути небезпечний для здоров'я людини токсин. Вчені розповіли, яку саме картоплю не слід вживати в їжу, щоб уберегтися від отруєння.
Картопля неймовірно популярна в Україні. Гарнір із приготовленого різними способами коренеплоду змагається у популярності на столах українців лише з крупами та макаронними виробами.
Як виявилося, до вибору коренеплодів, які ви маєте намір приготувати на вечерю, слід підходити дуже уважно та серйозно. Проросла картопля, яка нерідко зустрічається на полицях супермаркетів наприкінці зими та на початку весни, може бути небезпечною для здоров'я.
Річ у тім, що в ній міститься високий рівень соланіну – рослинного алкалоїду. Він має інсектицидну дію, з його допомогою рослина захищається від комах, які вживають її в їжу.
Популярні зараз
У 2025 році у всіх українських школярів буде безкоштовне харчування
В Україні критично низький рівень народжуваності, - Жолнович
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Він токсичний та шкідливий для людини. Отруєння соланіном може призвести до розладу шлунка, блювоти та порушень сну. Особливо шкідлива картопля, на якій вже утворилися великі паростки кілька сантиметрів завдовжки.
Якщо вони тільки пробиваються, то вживати таку картоплю можна, але попередньо слід їх ретельно видалити.
Зазначимо, що найближчим часом для українців картопля стане ще популярнішим продуктом. Ціни на овоч за тиждень впали на 12% через наплив товару з-за кордону. Мінфін повідомляє поточні середні ціни у різних торгових мережах:
Нагадаємо, на ринках одного з регіонів України було забраковано майже 44 тонни овочів. Причому більша їх частина – через нітрати. Концентрація нітратів у цих овочах перевищила допустиму норму, через що їх вилучили з продажу.